Kannattaa vilkaista myös Suomi-Areenan kulissien taakse - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Kannattaa vilkaista myös Suomi-Areenan kulissien taakse

17.7.2017 5:00

Pori sai taas olla viikon koko Suomen keskipisteenä, kun Suomi-Areena kokosi poliitikot ja talousmaailman eliitin keskustelemaan ja verkostoitumaan. Tapahtuman vieraat ja puhujat oli tarkoin valittu ja tapahtuman pääjärjestäjä MTV orkestroi keskusteluiden aiheet ja puhujat tiukassa otteessaan. Käsikirjoitettua salonkikelpoista keskustelua käytiin monella areenalla, mutta paljon tapahtui myös virallisten lavojen takana.

Kansalaistorin muututtua maksulliseksi järjestöille ja esittelijöille, monet tärkeät aiheet jäivät pimentoon ja järjestöt virallisen tapahtuman ulkopuolelle. Toripaikat ja viralliset keskusteluareenat oli varattu toimijoille, joilla lompakko on kunnossa ja jotka läpäisevät Maikkarin tiukan seulan. Muun muassa Porin kulttuurisäätiön taidenäyttely Totuus Suomesta ei tätä seulaa läpäissyt, ja suunnitelmat näyttelyn toteutuksesta jouduttiin laittamaan uusiksi. Lopulta näyttelylle kuitenkin paikka löytyi, eivätkä muutkaan toimijat jääneet neuvottomaksi: tärkeitä teemoja oli esillä myös virallisen tapahtuman liepeillä.

Porin Ensi ja turvakodin pop-up tilassa pääsi osallistumaan väkivallan vastaisiin keskusteluihin ja työpajoihin. Lähisuhdeväkivalta voi koskettaa ketä tahansa, mutta siitä puhutaan vähän. Esimerkiksi parisuhde- tai perheväkivallan yleisyys on hätkähdyttävää, mutta avun hakemisen kynnys on korkea. Niin viranomaiset kuin uhritkin tarvitsevat tietoa ja rohkaisua, jotta kenenkään ei tarvitsisi jäädä asian kanssa yksin.

Suomi-Areenan keskusteluissa korostuivat yhteishenki, positiivisuus ja usko tulevaisuuteen. Synkkyyteen ei pidäkään vaipua, eikä pelkkä valittaminen johda mihinkään. Yhteiskunnan selkeistä epäkohdista pitää silti pitää ääntä ja tehdä näkyväksi. Asiansa puolesta kampanjoivat feissarit olivat myös löytäneet Suomi-Areenan ja muun muassa huomioita herättäviin mustiin liiveihin pukeutuneet “Ei myytävänä” -aktiivit keräsivät nimiä kansalaisaloitteeseen vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksien puolesta. Kyse on nykyisen kilpailulainsäädännön aiheuttamasta epäkohdasta, joka voi pahimmillaan ajaa ihmisiä kodeistaan parin vuoden välein, kun kunnat metsästävät halvinta tarjousta vammaisten henkilöiden palveluista asumiseen ja muuhun välttämättömään tukeen.

Ihan kiva, että meillä on Suomi-Areena. Kannattaa kuitenkin vilkaista myös kulissien taakse, sieltä voi löytyä jotain vielä mielenkiintoisempaa.

Kirjoittaja on Porin kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?