Neurologi Henry Marsh väittää, että polkupyöräkypäräsuositus vähentää pyöräilyä ja on vaaraksi kansanterveydelle. - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Kommentti: Pyöräkypäräkö turhake, joka vaarantaa kansanterveyden?

15.5.2017 14:00

Olihan se ruma. Muistutti vaaleansinistä kalalaatikkoa. Mutta piti se päähän laittaa, kun kerran vaadin sitä lapsiltakin.

Ei, kyse ei ole hellehatusta. Kyse on 1980-luvun ensimmäisistä pyöräilykypäristä. Minulla oli vaaleansininen, pojillani tummansiniset. Kun lähdimme sunnuntaiajelulle, näytimme kaukaa katsottuna kolmelta pyöräilevältä sieneltä.

Tuohon aikaan oli tyypillistä, että kypärät ostettiin lapsille. Isät ja äidit vetelivät tukka hulmuten. Äidit varsinkin siksi, että kypärä latisti kampauksen. Minä siis kuljin lattapäänä.

Olen kirjoittanut monia poliisiuutisia pyöräkolareista. Erittäin usein virkavallan edustajat ovat huokaisseet, että onni onnettomuudessa oli kypärä. Se meni kahtia, mutta pää ei.

Siksi tuntui oudolta lukea Helsingin Sanomista brittiläisen neurokirurgin Henry Marshin näkemyksiä. Marshin mukaan kypärä on turhake. Hänen ajattelunsa kulkee jotenkin niin, että turhat säännöt vähentävät pyöräilyä ja heikentävät näin kansanterveyttä. Marshin logiikan mukaan pyöräilyn terveyshyödyt ovat isommat kuin kypärättä ajon riskit.

Marsh tietenkin pyöräilee ilman kypärää. Vauhtikin on kuulemma niin rauhallista, että hän ehtii kyllä kaatuessaan suojata päänsä. Tämä tapahtuu niin, että hän lähestyy asfalttia olkapää edellä.

Mitähän tästä ajattelee Tarja Holopainen, joka kertoo tarinansa Aivovammaliiton verkkosivulla. Tarjan kotimatka päättyi teholle elokuussa 2012, kun etupyörä osui kadulla olleeseen kuoppaan. Hän sinkoutui satulasta asfalttiin. Isku oli niin kova, että hän sai aivovamman.

Tarja pyöräili ilman kypärää. Siihen oli monta syytä. Matka oli lyhyt, kypärä ruma ja kampauskin kärsisi.

–Kävikin ilmi, että kampaus kärsi huomattavasti enemmän juuri päinvastaisesta syystä eli siitä, etten ollut kypärää päähäni pukenut, Holopainen kertoo liiton sivuilla.

Ratsastustunneille ei varmaan oteta yhtäkään kypärätöntä oppilasta. Laskettelurinteissä kypärä on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Molemmissa pään suojaamista perustellaan turvallisuudella.

Lapsille sanotaan, että rinteessä kukaan ei ole yksin. Ei voi tietää, mitä tapahtuu. Vaikka itse auraisi kuinka hitaasti, joku voi viilettää päälle. Kaikki tapahtuu niin äkkiä, ettei kolaria ehdi edes tajuta. Puhumattakaan siitä, että Marshin oppien mukaan ehtisi miettiä, miten kroppansa ilmalennossa asettaa.

Nyt vain pitäisi enää tietää, miksi pää pitää suojata muun muassa nyrkkeilyssä, ratsastuksessa ja laskettelussa, mutta ei liikenteessä.

Uuden tieliikennelain luonnoksessa ei enää suositella polkupyöräkypärän käyttöä. Aivovammaliitosta ollaan sitä mieltä, että suosituksen poistaminen vaikeuttaa valistustyötä. Samaa viestitetään Liikenneturvasta.

Tohtori Henry Marsh on älykäs mies. Hän sanoo tajuavansa, että voi kuolla liikenteessä vaikka huomenna.

–Mutta todennäköistä ei ole, että kypärä vaikuttaisi tähän mitenkään.

Ei niin, mutta mahdollista se kyllä olisi. Se tietävät kaikki, joilla on muistona rikkinäinen kypärä, mutta ehjä pää.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: