Nyt olisi ryhdistäytymisen paikka, Harjavalta - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Nyt olisi ryhdistäytymisen paikka, Harjavalta

22.4.2017 10:25

Väkiluvun kehitys ei ole ollut Harjavallassa mairittelevaa enää vuosikausiin. Kaupunki ei kuitenkaan paini ongelman kanssa yksin, vaan sama tilanne on monella paikkakunnalla, varsinkin lähellä kasvukeskuksia.

Hälyttävään alamäkeen on herätty monissa kunnissa – näkyvimmin ehkä Merikarvialla, jossa kannustettiin aiemmin keväällä peitonheilutustalkoisiin. Se on teema, josta Harjavaltakin voisi ottaa mallia; enemmän kuin muuttotappiosta, paikkakunta kärsii luontaisesta poistumasta.

Esimerkiksi vuonna 2015 syntyneitä oli 41 vähemmän kuin kuolleita.

Tämänkään asian kanssa Harjavalta ei ole yksin; syntyneiden määrä on ollut laskussa koko maassa vuodesta 2011 lähtien.

Harjavallan tilanteesta tekee erityisen huomionarvoisen paikkakunnan historia: suurteollisuuden tuomat työpaikat olivat aikoinaan keskeinen syy sille, että kunnan väkiluku kasvoi huimasti. Huipussaan, noin 9 000 asukkaassa, se oli 1980-luvun puolivälin jälkeen. Viime vuodenvaihteessa Harjavallassa asui runsaat 7 200 asukasta.

Paikkakunnalla on selvitelty vetovoimaan – tai paremminkin sen puuttumiseen – liittyviä syitä useita kertoja. Etenkin viimeisten vuosien aikana asukashankinta on noussut näkyvämmin esille. Esimerkiksi maanhankinta ja asuintonttien kaavoitus on ollut aktiivista.

Parhaillaan tekeillä on kaupungin markkinointi- ja viestintästrategia.

Yksi Harjavallan parhaista puolista on myös sen heikkous – erinomainen sijainti ja vähintään melko hyvät liikenneyhteydet. Paikkakunnalla on helppo käydä töissä ja silti asua toisaalla, huolimatta esimerkiksi melko maltillisesta verotuksesta.

Paikkakunnalla aletaan olla vedenjakajalla: tyytyäkö muuttotappio- ja pikkukunnan asemaan vai etsiä keinoja asukasmäärän kasvattamiseksi. Eväitä jälkimmäiseen ainakin on. Viime vuosina Harjavallassa on investoitu palveluihin, joiden voi olettaa luovan positiivista mielikuvaa. Tällaisia ovat esimerkiksi monipuoliset päivähoitopalvelut ja kattavat liikuntamahdollisuudet.

Myös ympäristö on, ainakin pääsääntöisesti, houkutteleva. Esimerkiksi Kokemäenjoen järvimäisyys padon yläpuolella, Hiittenharju ja Paratiisin luontopolku ovat asioita, joita monet arvostavat.

Ei silti riitä, jos kaupungin vahvuuksista tietävät vain paikalliset.

Esimerkiksi perheille tarjottavista palveluista on pidettävä ääntä myös kuntarajojen ulkopuolella. Siinä Harjavallan on ryhdistäydyttävä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: