Satakunnassa on hyvä asua - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Satakunnassa on hyvä asua

uudet kolumnikuvat, Ville Aalto-Setälä­

1.10.2019 6:00

Viime aikoina on esitetty ankeita näkemyksiä Suomen asuntomarkkinan polarisoitumisesta. Keskustelussa on paljon oikeaa, mutta erikoiseksi sen tekee synkkyys ja alueiden leimaaminen. Esimerkkinä synkkyydestä oli pääkirjoitus (SK 23.9), jossa onniteltiin pääkaupunkiseudun, Turun tai Tampereen alueen asunnonomistajia. Toteamus oli, että ”heidän omistuksensa arvo karttuu”.

Asun ja omistan omakotitalon Porissa. Olen tyytyväinen asiaan. Tällä alueella asuminen on edullista. Vaikka asumiseen käyttäisi huomattavasti pääkaupunkiseutua vähemmän rahaa, asumisen laatu on pääkaupunkiseutua parempi.

Asunto ei saisi olla ainoa kotitalouden omistama varallisuus. Pääkaupunkiseudulla on erittäin vaikeaa ostaa perheasuntoa ja samalla säästää vaikka rahastojen kautta osakemarkkinoille. Satakunnassa perheen asumiskustannus on varovasti arvioiden vähintään 200–300 euroa kuukaudessa pääkaupunkiseutua matalampi. Jos summan säästää ja saa edes jotain tuottoa, kokonaisvarallisuus karttuu mukavasti.

Tulevasta ei voi tietää. Asuntojen arvojen nousu edes pääkaupunkiseudulla ei ole itsestään selvää. Tilanne oli poikkeuksellinen, mutta 90-luvun alussa asuntojen arvot noin puolittuivat pääkaupunkiseudulla.

Itseäni mietityttäisi kovasti perustaa perhettä ja hankkia asuntoa tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla. Kansainväliset kiinteistösijoittajat ja asuntorahastot ovat ostaneet asuntoja Suomesta ja kuumentaneet markkinaa. Tähän kun yhdistää nollakorkomaailman, edes jonkinlaisen asumisen tason saavuttaakseni lainaa pitäisi ottaa todella paljon. Ehkä riskit eivät realisoituisi, mutta korkojen nousu ja sijoittajien vetäytyminen markkinoilta pelottaisi minua.

Porista uskaltaisin ostaa kyllä perheasunnon ensiasunnoksi. Koska asuntojen hinnat ovat matalat, en ostaisi tuloihini nähden mahdollisimman kallista asuntoa. Ostaisin hyvän kohtuuhintaisen asunnon hyvältä paikalta – tämä on Porissa mahdollista. Asumiskustannukseni olisivat sen verran matalat, että rahaa jäisi muuhunkin.

Asuntoni hintakehityksestä olisi vaikea sanoa, mutta ei arvo nyt ainakaan romahtaisi – hyvä kohtuuhintainen perheasunto. Lisäksi olisin aika varma, että kuukausisäästämäni osakerahastot menestyisivät pitkällä aikavälillä hyvin. Ja lapsillani olisi hyvä ja turvallinen elinympäristö, lyhyt matka kouluunkin. Porissa ja koko Satakunnassa on hyvä asua ja omistaa asunto.

Ville Aalto-Setälä

Kirjoittajan tytär asuu puolisonsa sekä lapsensa kanssa Helsingissä ja suunnittelee asunnon ostoa. Kirjoittajaa asia hieman pelottaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?