Perunan nostattama kansallistunne olikin perusteetonta - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Kansallishurmoksessa kävi kuten yleensä käy –perunan nostattama tunne olikin perusteetonta

21.4.2019 6:00

Koin tässä pari vuotta sitten voimakkaan Suomi-ylpeyden tuulahduksen pohtiessani perunaa. Tällainen tunteilu arkisten asioiden vuoksi lienee kansallisromanttisen aineksen joukossa ihan normaalia, mutta itselle tilanne oli aika harvinainen.

Siihen kielen päälle se peruna kuitenkin eksyi pyörimään ja hetken jauhamisen jälkeen tuli mieleen jo ala-asteen ruokalasta tuttu ajatus: "Tässä perunassahan on jotain kummallista"

Suomi on hyvinvoinnin, onnellisuuden ja ilmaisten ämpärien jonottamisen mallimaa. Siisti, syrjäinen ja ystävällinen länsimaa, jolla on kaunis kieli, mutta nuori historia.

Kun lukemattomista YO-kirjoitusten vastauksista tutut jo-muinaiset-roomalaiset palloilivat Italiassa ja muualla Euroopassa, oli meillä lähinnä maakuoppia. Ranskassa on Versailles'n palatsi ja briteillä Monty Pythonin Aaaarghin linna - meillä Karhulinnaksi ulkomaan kielellä ristitty kaupunki ilman koko linnaa (tai karhuja).

Kirjallisuuden klassikoissa meillä poltetaan kännipäissään saunat ja joululauluissa vain hetken kestää elämä - sekin synkkä ja ikävä. Kyllähän se saa suomalaisen herkästi painamaan päätään. Mitähän ne siellä ulkomailla meidän meiningistä miettii?

Silti täällä kylmässä pohjolassa 1730-luvulla joku oppinut on vilkaissut uutta juuresta ja lausunut: "Ystäwät. Tämä yx mucula on caucaa waltamerten tacaa, sieltä Perun seutuwilta. Cutsucaamme, towerit, tätä caswia siis nimellä 'peruna'!"

Eikö yhtään nosta kansallistunnetta? Vaikka hyrysysy (auto), eriö (WC) ja kieppo (roll-on -deodorantti) eivät jääneet kieleemme elämään, niin peruna se vaan on ja porskuttaa.

Suurimpia vientituotteitamme legendojen saralla saattaa olla piispoja (suutus)päissään teilaava talonpoika, mutta potut osataan ainakin nimetä oikein! Maassa, joka kieltäytyy sitkeästi ymmärtämästä grillin autokaistan (drive thru') ja ulkoilmaelokuvateatterin (drive-in) välistä eroa, tämä on suuri voitto.

Kyllä vanha kansa tiesi aina paremmin. Yksi perinteinen nimi voi olla joskus parempi kuin pussillinen muusia.

Lopulta kansallishurmoksessa kävi kuten yleensä käy. Joku rikkiviisas kieltä tutkiva internet-henkilö tuli ja vei siltä kaiken pohjan. Peruna tuleekin ruotsin kielen sanasta "jordpäron" - maapäärynä, koska tietenkin se tulee.

Siellä nyökkäilivät esi-isät viisaina maakuopissaan, että: "Cyllä ne Ruotsissa tietäwät asiat hywäxi. Maan sisällä caswaa tuo yx päärynä, peruna. Olcoon tämä päätös yxmielinen suomalaisen Gifun voimalla ja wiisaudella."

Ei pitänyt hieno tarina sivistyneestä Perussa käyneestä Karvian maakuoppain Kolumbuksesta paikkaansa. Siinä samassa menetti peruna makunsa.

Peruutan ja perunkin kaiken. Perustelut Perun ja perunan parituksesta perinteessä on peruuttamattoman perusteeton. Perhana.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos