Kolumni: Sote-pukki potilaan kaalimaan vartijana - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Kolumni: Sote-pukki potilaan kaalimaan vartijana

11.9.2017 5:26

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen voimaantulo viivästyy ja hyvä niin. Aikalisä on tarpeen, kun ilmassa tuntuu edelleen olevan enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Tulossa kuuluu olevan sekalainen viidakko eri tuottajien palveluita, joiden joukossa sairaiden ja apua tarvitsevien on määrä sukkuloida joustavasti ja ilman turhia raja-aitoja. Todellisuus lienee toinen, ainakin niiden asiakkaiden kohdalla, jotka tarvitsevat useampaa eri palvelua ja pahimmillaan tilanteessa, jossa omat tai omaisten resurssit eivät riitä vertailemaan eri tuottajien palveluiden hienouksia ja sopimusten pienellä präntättyjä poikkeuksia.

Tilanne tunnustetaan soten valmistelussa ja uudistus on synnyttämässä kasvavan palveluneuvojien ammattikunnan. Heidän tehtävänä olisi toimia asiakkaan kartturina sote-sokkeloissa.

Toistaiseksi on kai epäselvää kenen vastuulla neuvontapalvelut olisivat, mutta ainakin järjestöjen harteille tehtävää on aseteltu. Tosin resursseista ei ole puhuttu mitään, mutta ehkä säästöjen nimissä oletuksena on, että järjestöt hoitavat asian hyvää hyvyyttään, jäsenmaksuilla tai kenties yksityiseltä (sote-)sektorilta saatavilla avustuksilla.

Palveluohjaus tulee olemaan keskeisessä roolissa uudessa monituottajamallissa. Neuvontaa ja apua tarjoavilla henkilöillä on valtava vastuu potilaiden ohjautumisessa eri palvelutuottajien luokse.

Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja arvatakseen, kuinka suuria intressejä tehtävää kohtaan tulee olemaan. Palveluneuvojan suositus painaa vaakakupissa paljon silloin, kun hätä on suurin. Tästä painoarvosta ollaan myös valmiita maksamaan, kun kilpailu sote-asiakkaista pääsee vauhtiin.

Mutta miten varmistetaan palveluohjauksen tasapuolisuus? Kuka vastaa siitä, etteivät sote-lobbarit ohjaile neuvontaa eniten tarjoavalle? Puolueeton ja asiakkaan tarpeista lähtevä ohjaus on taattava lainsäädännöllä ja jatkuvalla valvonnalla, muuten saamme heittää hyvästit Suomen sijoituksessa maailman kolmanneksi vähiten korruptoituneena maana.

Voittoa tavoitteleva sektori tulee käymään kovaa kisaa kustannustehokkaista sote-asiakkaista ja heille lienee luvassa ensiluokkaista ohjausta. Vaarana on, että “kalliit”, paljon palveluita tarvitsevat tai vähävaraiset asiakkaat jäävät hyväntekeväisyyden varaan.

Jos sote-uudistuksen tavoitteena on suomalaisten terveyserojen kaventaminen, kuten väitetään, palveluohjaukseen on varattava riittävästi julkista rahoitusta kaikista säästöpaineista huolimatta.

Kirjoittaja on Porin kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?