Finda maksaa ensi viikolla ennätysosingot – sen jälkeen kaikki on ammattisijoittajien vallassa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Finda maksaa ensi viikolla ennätysosingot – sen jälkeen kaikki on ammattisijoittajien vallassa

2.3.2017 3:00

Teleoperaattori DNA:n suuromistaja Finda Oy maksaa vanhojen puhelinosakkeiden omistajien pankkitileille ensi viikon perjantaina ennätykselliset osingot.

Yhtiökokouksen päätös maksaa osinkoa 5 euroa osakkeelta jäi varjoon, kun ammattisijoittajat ja vanhaa valtaa edustava maakunnallinen Holding Oy Luuri kamppailivat vallasta Findasta.

Aikanaan Satakunnan Puhelimen osakkeen hankkinutta hyvitetään pitkäaikaisesta omistuksestaan nyt 500 eurolla ja Lännen Puhelimen osakkeen omistajia 675 eurolla osakkeelta. Verojen jälkeenkin rahat ovat hyvin tervetulleita monessa taloudessa, joiden ainoa arvopaperi puhelinosake on.

Finda on yhtiökokouksen jäljiltä nyt täysin ammattisijoittajien käsissä. Ilma on sakeana kysymyksistä, mutta Tommi ja Sami Aurejärven politiikka selviää vasta myöhemmin. Veljesten puheet ovat vallanvaihdoksen jälkeen olleet tietoisesti ilmapiiriä rauhoittelevia.

Tieto tulevasta kiinnostaa varmasti myös Satakunnassa jäljellä olevia Findan osakkeiden omistajia, vaikka heitä on tiedon mukaan yllättävän.

Findan 42 000 osakkeenomistajasta noin 39 000 omistaa yhtiön osakkeita vanhan lankapuhelinliittymän peruina. Heistä valtaosa, lähes 30 000 asuu Varsinais-Suomessa, joten Satakunnassa Findan omistajia on enää ehkä alle 10 000.

Määrä kertoo siitä, että monet ovat tarttuneet kotiin tulleisiin ostotarjouksiin, kun vanha puhelinosake on käynyt tarpeettomaksi.

Valtaan nousseet helsinkiläiset ammattisijoittajat vakuuttivat Satakunnan Kansan haastattelussa (SK 1.3.), että suurten osakkeenomistajien etu on myös pienosakkaiden etu.

Rival-rahastoja johtavat Aurejärvet eivät ainakaan julkisesti tunnusta aikeitaan Findan alasajosta. Toisaalta Aurejärvien kovia tuottoja ajavassa politiikassa Finda on turha vaihe osakkeenomistajien ja DNA:n välissä.

Findan perustusten valamiseen osallistuneiden mukaan yhtiö perustettiin alun perin suojaamaan käynnistys- ja investointivaiheessa ollutta DNA:ta nurkanvaltaukselta. DNA listautui pörssiin marraskuun lopulla, joten tämä tehtävä on ohi.

Listautumiseen liittyvien sitoumusten takia Findaa tarvitaan vielä tämän vuoden loppuun asti, mutta ei enää sen jälkeen. Yhtiön lähtölaskenta alkoi yhtiökokouksessa saman tien kuin sijoittajat ottivat vallan.

Kommentoi pääkirjoitusta: Julkaisemme lukijoiden kommentteja mielipideaukeamalla. Sähköpostit: sk.mielipide@satakunnankansa.fi. Kirjeet: Satakunnan Kansa / mielipiteet, PL 58, 28101 Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: