Asiaa, ei pelottelua - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Asiaa, ei pelottelua

14.7.2016 8:20

Vuoropuhelu on diplomatian äiti. Tätä asiaa on alleviivattu Suomi-Areenan ulkopoliittisissa keskusteluissa monin ilmaisuin. Asialla viitataan erityisesti Suomen ja Venäjän sekä samalla EU:n ja Venäjän väliseen vuoropuheluun.

Aloitteellisuutta vuoropuhelun lisäämiseen ovat painottaneet tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä. Niinistö alleviivasi asiaa viimeksi Varsovassa. Sipilä puolestaan otti asian esille kuluvalla viikolla Porissa.

– Kaikelle sille mitä olemme tehneet dialogin lisäämiseen, on tullut kollegoiden tuki. Kukaan ei ole moittinut Suomea yhdessäkään kokouksessa, että olemme tietoisesti lisänneet dialogin määrää, totesi ulkopolitiikan linjasta Sipilä Suomi-Areenassa.

On äärettömän mielenkiintoista, että sama keskustelu ulkopolitiikan linjasta halutaan ulottaa Suomessa kaikkiin yhteiskuntakerroksiin. Ulkopolitiikka on Porin hengessä kaikkien omaisuutta. Tätä ihmetteli Naton vara-apulaispääsihteeri Jamie Shea, joka tuijotti epäuskoisena tavallista kansaa Areenan esiintyjälavan korkeuksista.

– Ulkopolitiikasta keskustellaan yleensä savuisissa huoneissa tai kuten Varsovassa, barrikadien takana. Nyt teillä on The Finnish Way, suomalainen tapa, totesi Jamie Shea.

Ulkopoliittisen instituutin järjestämässä tilaisuudessa puolestaan yleisökysymyksiä tuli nopeasti pitkälti toistakymmentä. Kaikki kysymykset olivat hyviä ja perusteltuja. Niiden tekijät olivat ottaneet asioista selvää ja niiden pohdiskelijoilla on ollut erinomainen medialukutaito.

Median kuumentamalta pelottelujournalismin liedeltä oli osattu kääntää virta pois. Kansalaisista saattoi aistia, että Itämeren voimakeskittymien kuvailun ja ydinräjähdysten ulottuvuuden mittailun sijaan halutaan oikeasti tietää, mikä on todellinen ulkopoliittinen tilanne. Vaikka tie liennytykseen veisi vuosia tai jopa vuosikymmeniä, niin pelon sijaan halutaan esille välineet, millä päämäärä voidaan toteuttaa.

Avoin kansalaiskeskustelu on erinomainen keino tuoda keskustelu ulos niin sanotusta Deep State -tilasta eli syvästä valtiosta, jossa tavallisella kansalaisella ei ole tietoakaan missä ja mistä vallan varjoissa päätetään. Kansalaiskeskustelu ja medialukutaidon harjaannuttaminen ovat myös erinomaisia puolustuskeinoja valheellista pyöritystä ja trollitehtailua vastaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: