Helvetin vaikea nainen - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Helvetin vaikea nainen

14.7.2016 9:29

Isossa-Britanniassa pistettiin Brexitin jälkeen ainakin pääministeriasiassa hösseliksi. Hallitusta ryhtyy johtamaan Theresa May. Yhdistyneen kuningaskunnan historian toisena naisena.

Ensimmäisen – Margaret Thatcherin – tietävät kaikki. Hänet muistetaan muun muassa kovasta talouspolitiikastaan ja Falklandin sodasta. Sekä tavasta, jolla hän iski käsilaukun neuvottelupöytään ja rupesi kaivamaan sen uumenista papereita niin ponnekkaasti, että muut neuvottelijat pelkäsivät, mitä sieltä oikein tulee.

Mutta millainen poliitikko sisäministerinä pitkään toiminut May on?

Guardian -lehti esitti arvioinaan, että harva pääministeri on kyennyt esittämään näkemyksiään yhtä kirkkaasti kuin May on ehtinyt kuluneen viikon aikana.

Skotlannissa asuva politiikan tutkija Mari K. Niemi muotoili, että kyseessä on erittäin osaava ja kokenut, vahvan vaikutelman antava poliitikko, joka saa asioita maaliin ja tietää mistä puhuu.

Niemen mielestä suomalaismedia on kuitenkin kiinnittänyt tähän asti huomiota toisentyyppisiin asioihin. On kerrottu, että May sairastaa diabetestä. Niin ikään on voinut lukea, että tuleva pääministeri on vasten tahtoaan lapseton eikä aiheesta voi sen arkuuden takia oikein keskustella.

On myös paljastettu, että May on eksoottisten kenkien ystävä.

Suomalaisen iltapäivälehden mukaan eksoottiset kengät ovat osa uuden pääministerin uhmaa. May tietää, että hänellä on aivot ja että hän on vakavasti otettava. Sen takia hän voi pitää kivoja kenkiä.

Britanniassa on käyty keskustelua siitä, että Mayn sukupuoli on saattanut vaikuttaa siihen, miten häntä on käsitelty julkisuudessa. Olisikin vaikea kuvitella uutinen, jossa miespuolisen, valtakunnan kaapin päälle nousseen miehen erikoisia kenkiä tulkittaisiin samoin. Että ministeri John Smith tietää, että hänellä on aivot. Ja koska hän tietää aivoista, hän voi käyttää huomiota herättäviä kenkiä.

Suomalainen media on myös kertonut, että May on ”vaikea”.

Vaikea viittaa uutiseen, jossa kerrottiin tarina vahingossa päälle jääneestä mikrofonista. Tämän sattuman ansiosta entinen konservatiivi-sisäministeri Kenneth Clarke oli tullut kertoneeksi koko maailmalle, että May on ”helvetin vaikea nainen”.

On kykyä. On visiota. On kenkiä. On aivoja. On vaikeutta. Taivas varjele. Nyt koko maailma pidättää hengitystään, että mitä sieltä oikein tulee.

Kirjoittaja on tietokirjailija

ja viestinnän tekijä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: