Kuka maksaisi opiskelusta? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Kuka maksaisi opiskelusta?

Ulkomaalaisopiskelijoiden lukuvuosimaksuista ei tule kultakaivosta.

17.6.2016 2:10

Hallitus päätti viime vuoden lopulla pakottaa korkeakoulut ottamaan EU- ja Eta-maiden ulkopuolisilta opiskelijoilta lukuvuosimaksuja. Lakimuutos tulee voimaan vuonna 2017. Satakunnan ammattikorkeakoulu ilmoitti eilen alkavansa periä 7 000–8 000 euron vuosimaksuja.

Maksavien opiskelijoiden rekrytoinnista tulee todella vaikeaa. Esimerkiksi vietnamilaisella opiskelijalla pitäisi ensimmäistä ammattikorkeakouluvuottaan varten olla säästössä 7 000 euron lukuvuosimaksun lisäksi reilut 6 700 euroa Suomessa elämiseen, jotta hän voisi saada oleskeluluvan opiskelua varten.

Jos suomalaisen ammattikorkeakoulun lukuvuosimaksu on samaa luokkaa kuin halvimpien amerikkalaisyliopistojen, hakija varmasti miettii kaksi kertaa, lähteekö opiskelemaan maahan, jossa puhutaan englantia ja työllistymismahdollisuuksia riittää, vai maahan, jossa näin ei ole.

Toinen puoli asiasta on se, mitä hyötyä ulkomaalaisista opiskelijoista Suomelle on, ja miksi heitä ylipäätään pitäisi kouluttaa täällä ilmaiseksi.

Opiskelijajärjestöt vetoavat VATT:n selvitykseen, jonka mukaan ulkomaalaiset opiskelijat parantavat Suomen taloutta kuluttamalla täällä rahaa, joka on saatu kotimaasta.

Työssä käyvä ulkomaalainen opiskelija tuo myös verotuloja, eikä valtion ole tarvinnut maksaa hänen peruskoulutuksestaan mitään.

Porttiteorian mukaan maksullinen koulutus ulkomaalaisille avaa ovet maksulliseen koulutukseen suomalaisillekin. Näin ei saa tapahtua.

Selvää joka tapauksessa on, että ulkomaalaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista ei tule korkeakoululle rahasampoa ainakaan Satakunnassa.

Tällä hetkellä SAMK:ssa on kirjoilla 160 EU:n ulkopuolista opiskelijaa, ja apurahajärjestelmä alentaisi lukuvuosimaksua.

SAMK:n rehtori Juha Kämäri pitää maksujen hyvänä puolena sitouttamista: moni muualta tullut opiskelija haihtuu kuin tuhka tuuleen eikä suorita tutkintoa, koska ei menetä siinä mitään. Valtio taas palkitsee kouluja vain valmistuneista opiskelijoista.

Tärkeää olisi myös miettiä, mikä on tähän asti ollut pielessä, jos edes ilmaiseksi opiskelevat eivät saa tutkintoa tehtyä.

Toivottavasti maksullisuus laittaa korkeakoulut kilpailemaan laadulla. Maksava opiskelija ei ole vain opiskelija, vaan myös asiakas.

Kommentoi pääkirjoitusta: Julkaisemme lukijoiden kommentteja mielipideaukeamalla. Sähköpostit: sk.mielipide@satakunnankansa.fi. Kirjeet: Satakunnan Kansa / mielipiteet, PL 58, 28101 Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: