Etätyö avasi uusia mahdollisuuksia - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Etätyö avasi uusia mahdollisuuksia

17.4.2020 4:00

Viisitoista minuuttia. Sen verran minulla on tällä hetkellä aamuisin ylimääräistä aikaa, kun Harjavallan ja Kokemäen välinen työmatka on jäänyt pois. Olen siis etätöissä.

Aika tuntuu pieneltä, mutta minulle, joka yritän toimia normaalisti aamuisin käytännössä minuuttiaikataululla, se on avannut kokonaan uusia mahdollisuuksia.

Eräänä aamuna tein koiran kanssa tavallista pidemmän aamulenkin. Se ei tosin tarkoittanut tuolloin muuta kuin korttelin kiertämisen sijaan kahden korttelin lenkkiä. Ehdin kotiin ja ruokkia lenkkikaverin juuri ennen kuin tietokone alkoi kilkuttaa Teams-palaverin merkiksi.

Toisena aamuna siivosin ojaa syksyn ja talven aikana kertyneistä oksista ja lehdistä. Samalla huomasin, miten työ kävi aamu- tai taukojumpasta.

Jumppaan liittyen, muuten, sain Harjavallan monitoimihallin ohjaajilta kotitreenin ohjeet. Niiden avulla aamut saanee jatkossa käynnistymään entistä paremmin.

Liikkuminen on muutoinkin tärkeää: Kotona työergonomia ei välttämättä ole samalla tasolla kuin työpaikalla, ja siksi on hyvä muistaa myös pitää taukoja. Käyn päivän aikana useita kertoja ulkona kävelemässä – jopa niin, että nurmikolle on alkanut muodostua polkuja eniten kulkemiini kohtiin.

Yhtenä aamuna minulla oli hetki aikaa miettiä uuden harrastuksen aloittamista. Katselin verkosta, miten Bob Ross maalasi tauluja. Aloin itsekin miettiä maalausharrastusta. Puhuttuani ajatuksesta kotona, ei kulunut pitkään, kun siihen tarvittavat työkalut jo löytyivätkin.

Käyttöön en ole niitä vielä ehtinyt ottaa.

Jonain aamuna innostuin taas pitkästä aikaa soittamaan kitaraa. Se on harrastus, joka on viime aikoina jäänyt vähemmälle – ja nyt ensimmäisillä kerroilla sen taas myös huomasi.

Jos jotain, ovat aamuiset puuhahetket tuoneet työpäivään uudenlaista rentoutta ja puhtia. Ei pidä silti ajatella, että toivoisin poikkeusolojen jatkuvan: Päinvastoin, jokainen varmasti odottaa paluuta normaaliin arkeen. Jo pelkästään työ- ja vapaa-ajan erottaminen voi olla haastavaa.

Mutta poikkeusoloista voi myös yrittää ottaa irti sellaista hyötyä, mikä ei normaalisti olisi mahdollista. Se auttaa jaksamaan yli vaikeiden aikojen.

"Jo pelkästään työ- ja…vapaa-ajan erottaminen voi olla haastavaa."

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?