EU-draama toimii kuin hyvä sahti: Vie jalat alta - Kolumnit - Satakunnan Kansa

EU-draama toimii kuin hyvä sahti: Vie jalat alta

21.7.2020 6:00

Lainat eivät ole lainoja, vakuudet eivät sittenkään olleet vakuuksia, ja avustuksia ei saa olla liikaa. Nuukuuskin on vähän suhteellinen käsite, jos siinä puhutaan sadoista miljardeista euroista suuntaan tai toiseen.

EU-johtajat ovat kamppailleet kultaisessa häkissään koronakriisin vaatimasta elvytyksestä tavalla, joka on ollut mukavan teatraalista katsottavaa aikana, jolloin lähes kaikki kotimaamme kesäteatterit siirsivät esityksensä ensi vuoteen. Kameroiden edessä on paukuteltu kyynärpäitä yhteen ja ohi, noustu autosta, kuljettu maskit kasvoilla tai ilman maskeja viisaan ja pohdiskelevan näköisinä, ja sitten on syöty illallinen.

Meno Brysselissä on näyttänyt syvältä Suomen maaseudulta ja pätkivästä televisiosta syynättynä niin koomiselta, että siitä pitäisi syntyä ensi talven estradeille kunnon poliittista teatteria.

Kun kerran niinkin tylsästä paikasta kuin Suomen eduskunnasta on onnistuttu loihtimaan useampi menestysnäytelmä, nyky-EU:sta teatteria tekevillä on elämänsä tsäänssi. Meno parketeilla näyttää poskettomalta.

Jos näytelmä jää haaveeksi, aina siitä saa toimintaelokuvan nyt, kun Renny Harlin sattuu olemaan näissä maisemissa. Jos Bruce Willis, Samuel L. Jackson ja Geena Davis eivät tule päärooleihin, kannattaa käyttää, kuten Suomessa on tapana, Krista Kososta, Olavi Uusivirtaa ja kaikkia Kuustosia, varsinkin isä-Mikkoa, ja Sami Hedbergiä. Uusina tulokkaina voisi kokeilla Köpiä ja Vikiä, tai Vikiä ja Köpiä.

Porista pois päässeitä Akia ja Ritaa ei ole syytä pyytää, sillä heillä on nyt kiire kertoa, miltä heidän uusi bungalowinsa siellä jossakin näyttää.

Jos EU-johtajien aiheuttamasta draamasta ei saa äksöniä, aina kannattaa yrittää kaurismäkeläistä lähestymistyyliä, jossa Viktor Orbanin roolissa on Markus Allan.

Euroopan tapahtumat voisi sijoittaa noin 1960-luvulla loiston päivänsä nähneelle Sysmän VPK:n lavalle. Siellä on aiemminkin kuvattu kulttielokuvia. Käpy selän alla tulee mieleen ensimmäisenä, ja ainoana.

EU-illalliskohtauksen voisi taltioida mutkaisen ja mäkisen soratien päässä piileskelevässä Yhden lehmän navetan pubissa, joka on Pekko Aikamiespojan tunnetuksi tekemää Tyräahoakin syrjemmässä. Vintturin rajan takana on manner-Suomen vähäväkisin kunta Luhanka. Siellä voi taltioida kaikki joukkokohtaukset ja kirkon menot. Kirkkoon mahtuu koko Luhanka ja puolet Sysmän väestä.

EU-illallisen ruokajuomaksi käy vain sahti, joka toimii kuin samppanja. Se vie jalat alta. Aamulla voi sitten tarkistaa alushousuista, mitä tuli juoduksi.

Juha Ståhle

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan entinen politiikan toimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?