Eldorado odottaa yhä löytäjäänsä - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Eldorado odottaa yhä löytäjäänsä

11.9.2019 3:00

Nyt kun Amazonin sademetsiä poltetaan urakalla, löydämmekö vihdoin Eldoradon? Tätä poltetun maan taktiikkaa eivät espanjalaiset konkistadorit 1500-luvulla oivaltaneet. Eivät sen paremmin heidän jälkeensä ne lukemattomat etsijät, jotka ovat kadonneet viidakkoon jälkiä jättämättä.

Konkistadorit kuulivat tarinoita kultaisesta miehestä ja kullatusta kaupungista. Sielläkö kulta yhä odottaa löytäjäänsä?

Kaskenpolttajat eivät tosin etsi sademetsän uumenista kultaa vaan edes kohtuullista toimeentuloa, sillä viidakko on eräänlainen ei kenenkään – maa, jossa kasketun maan saa ehkä pitää itsellään. Ei silloin ensimmäisenä tule mieleen, että maailman keuhkot kannattaisi pelastaa koko ihmiskunnan tähden. Varsinkaan jos siitä ei ole luvassa minkäänlaista hyvitystä tämänpuoleisessa elämässä. Vaadimmehan mekin korvausta ainakin vähävaraisimmille, jos joihinkin tuotteisiin mätkäistään ympäristölisä. Meillä sentään heikoimmatkin ovat ihan eri liigassa kuin Brasilian köyhät ja maattomat.

Kiitos ei, senkin kolonialistit, istuttakaa takaisin ensin omat metsänne, oli Brasilian öykkärimäisen presidentin Jair Bolsonaron ensireaktio tarjottuun sammutusapuun. Hän tosin unohti, että kuuluu itsekin kolonialistien jälkeläisiin, mutta osasi silti iskeä arkaan paikkaan.

Euroopan metsät on hakattu jo ajat sitten. Jos köyhä brasilialainen haluaa tehdä saman tempun ja kasvattaa raivaamallaan maalla soijapapuja vauraampien maiden lehmille, on syytäkin kantaa valkoisen miehen taakkaa, jos mielii papupellon kieltää.

Yksinkertaista maailman pelastaminen ei tule olemaan. Vielä vaikeampaa se on, jos potee syyllisyyttä menneisyyden pahoista teoista. Silloin on helpompi olla tekemättä mitään, vaikka olisi kaikkien henki kulta kyseessä. Eurooppa tuntuu olevan puolustuskyvytön jopa sen sisältä kuuluvaan älämölöön.

Amazonin metsien säilymisestä ei ole takeita. Maanomistuksen selkeys ei ole kuulunut Etelä-Amerikan valtioiden vahvuuksiin, eikä Brasilia ole poikkeus. Kuten TV1:n MOT-dokumentti runsas viikko sitten kertoi, Stora Enso on sotkeentunut Brasiliassa Bahian osavaltion maanomistuskiistoihin. Köyhän on vaikea pitää kiinni maaläntistään saati todistaa sen omistavansa.

Puujätti jauhaa eukalyptusmetsistään sellua ja halajaa yhä laajempia puutarhoja. Suomessa tällainen banaanivaltiokehitys onnistuttiin sata vuotta sitten torppaamaan. Metsäyhtiöiden oli tyydyttävä asioimaan lukemattomien pienmetsänomistajien kanssa.

Ehkä juuri siksi löysimme oman Eldoradomme. Brasilian palaessa taidamme köyhtyä kaikki.

Kirjoittaja on SK:n entinen kulttuuriosaston esimies.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: