Koronavirus selätetään yhdessä – Suomi on tähän asti onnistunut hyvin, mutta taistelu koronavirusta vastaan on maraton, eikä pikamatka - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Koronavirus selätetään yhdessä – Suomi on tähän asti onnistunut hyvin, mutta taistelu koronavirusta vastaan on maraton, eikä pikamatka

4.5. 6:00

Viime viikot ovat kuluneet aamusta iltaan, ja välillä yöhön asti koronavarautumiseen liittyvien kysymysten parissa. Pysähdyin alkuviikosta hetkeksi työpöydän ääreen avaamaan minulle saapunutta postia. Muiden kirjeiden joukosta löytyi kauniin saatteen kanssa minulle kudotut villasukat. Kaiken keskellä joku oli nähnyt niin paljon vaivaa ja muistanut. Tuli todella hyvä mieli.

Toivon, että kiireen keskellä me muistaisimme useammin tukea toinen toisiamme - tuntemattomampiakin, jos tilaisuus tulee.

Asiat ovat vyöryneet alkuvuonna nopeasti siitä, kun Suomen ensimmäinen koronatapaus todettiin tammikuun lopulla ulkomaisella turistilla. Varsinaisesti laajempi epidemia käynnistyi Suomessa maaliskuun puolella.

Suomen vastaus nousevaan uhkaan oli nopea. Ensin tehtiin hallituksen käsissä olevat toimet. Jo 16. maaliskuuta hallitus totesi, että yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Tilannearviosta edettiin nopeasti toimintaan.

Asiantuntijoiden mukaan Suomen rajoitustoimet ovat olleet oikea-aikaisia, ja olemme toistaiseksi onnistuneet hidastamaan koronaviruksen etenemistä tuntuvasti. Terveydenhuolto ei ole ylikuormittunut, ei myöskään koronaviruksen hoidossa välttämätön tehohoito.

Vaikka tilanne ei missään tapauksessa ole vielä ohi, pidän tätä onnistumisena. Suomi on aivan eri tilanteessa, kun monet muut maat.

Suuri huoli tällä hetkellä on koronan lisäksi muiden sairauksien hoitaminen. Sekä perus- että erikoissairaanhoidossa vastaanottokäynnit ovat pandemian aikana selvästi vähentyneet. Noin puolet käyntien vähenemisestä johtuu siitä, että kiireettömiä aikoja on peruttu sekä perus- että erikoissairaanhoidossa. Toisen puolen selittää se, että potilaat ovat itse peruneet saamiaan aikoja.

Vaikka elämme poikkeusoloissa ja koronavirustilanne pelottaa, on tärkeää pitää kiinni kaikkien muidenkin sairauksien ennaltaehkäisystä ja hyvästä hoidosta. Siten kenenkään terveyttä ei voi vaarantaa, ja tarvittaessa on päästävä hoitoon.

On raskasta, että koronaviruksen selättäminen on maraton, eikä pikamatka. Voimia tarvitaan, sillä ensimmäinen etappi on vasta takana. Nyt on mahdollista siirtyä asteittain ja hallitusti laajoista yhteiskunnallisista rajoitustoimista tehostettuun epidemian hallintaan.

Kaikista rajoitustoimista ei voida kuitenkaan luopua kerralla, sillä tilanne on yhä vakava. Siksi ei vielä tule tuudittautua siihen, että kaikki olisi ohi.

Suomen koronastrategia nojaa rajoitustoimien hallitun purkamisen ohella testaa, jäljitä, eristä ja hoida -ajatteluun. Siinä laaja testaus, tehokas tunnistettujen tautitapausten ja -ketjujen jäljittäminen, sairastuneiden eristäminen sekä altistuneiden karanteeni estävät taudin etenemistä.

Nyt pitää keskittyä keräämään kaikki osaaminen yhteen. Strategian toteuttamisessa tarvitaan sekä kaikkia terveysalan toimijoita että viime kädessä jokaista suomalaista. Mitä paremmin yhdessä sitoudumme nykyisiin ja tuleviin toimiin, sitä paremmin onnistumme. Näin yhdessä rakennetaan tie pitkällä aikavälillä takaisin normaaliin arkeen.

Kirjoittaja on perhe- ja peruspalveluministeri.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?