Osakemarkkinan laskua ennustaneet pessimistit joutuivat pettymään jälleen – osakemarkkina on ennustamaton, mutta keskimäärin tuottoisa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Osakemarkkinan laskua ennustaneet pessimistit joutuivat pettymään jälleen – osakemarkkina on ennustamaton, mutta keskimäärin tuottoisa

uudet kolumnikuvat, Ville Aalto-Setälä

31.12.2019 6:00

Tasan vuosi sitten osakemarkkinoilla elettiin hyvin hermostunutta aikaa. Eri markkinoilla oltiin nähty noin 20 prosentin lasku syyskuun huipputasoilta ja vuoden 2018 kokonaistuotot jäivät negatiivisiksi. Syinä kurssilaskuun olivat epäilyt pitkän nousun päättymisestä, talouskasvun hiipuminen sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota. Moni ennustikin markkinoiden kääntyvän pitkään laskuun.

Toisin kuitenkin kävi. Tämän vuoden tuotot osakemarkkinoilla ovat olleet suorastaan häkellyttävän hyviä osittain tosin juuri viime vuodenvaihteeseen sattuneen kuopan ansiosta. Yhdysvaltojen ja Euroopan markkinoilla saavutettiin noin 30 prosentin vuosituottoja. Suomessa vuosituotto oli erityisesti Nokian laskun johdosta hieman pienempi eli vajaa 20 prosenttia. Osakemarkkinan laskua ennustaneet pessimistit joutuivat siis pettymään.

Pessimistit ovatkin joutuneet pettymään osakemarkkinoilla usein. Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla historia on pisin ja siellä viimeisen 150 vuoden aikana enemmän kuin seitsemänä vuotena kymmenestä osakkeiden tuotto on ollut positiivinen. Vastaavasti tappiollisia vuosia on ollut ainoastaan reilu neljännes vuosista.

Vaikka osakemarkkinat siis yleensä tuottavat hyvin, moni säästäjä pelkää tappiollisia vuosia ja siksi ei oikein uskalla osakemarkkinoille sijoittaa. Ehkä hieman paradoksaalisesti myös hyvät tuotot pelottavat sijoittajia. Kun takana on pitkä tai voimakas nousu, moni haluaa myydä. Viime vuodet ovat osoittaneet, että pitkänkin nousun jälkeen myymiseen sisältyy iso riski eli riski tulevan tuoton menettämisestä.

Osakemarkkinan keskimääräinen vuosituotto on 5–10 prosenttia. Vain joka kymmenes vuosi on kuitenkin osunut tähän väliin. Pitkäjänteiselle sijoittajalle ja erityisesti kuukausisäästäjälle tämä sopii hyvin.

Ei tarvitse kauheasti miettiä, mihin markkina on menossa, kunhan kuukausittain ostaa tietyllä euromäärällä. Näin tulee automaattisesti ostettua keskihintaa vähän halvemmalla, koska markkinalaskun aikana saa ostettua enemmän kuin korkeilla kursseilla. Ja keskimääräinen tuotto on hyvä.

No kuinka paljon osakemarkkina ensi vuonna tuottaa? Ainoa järkevä ennuste ensi vuoden tuotolle on osakemarkkinoiden keskituotto eli vajaa 10 prosenttia.

Todennäköisesti vuosituotto ei kuitenkaan tule tuo olemaan vaan selvästi matalampi tai korkeampi. Sellainen on osakemarkkina. Ennustamaton, mutta keskimäärin tuottoisa.

Kirjoittaja on dosentti ja toimii pankinjohtajana OP Länsi-Suomessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos