Nurkat täynnä turhaa tavaraa? – Tavarakaaoksen kesyttäminen kannattaa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Nurkat täynnä turhaa tavaraa? – Tavarakaaoksen kesyttäminen kannattaa

26.10.2019 6:00

Jos joku vilkaisisi nyt asuntomme ulko-ovesta sisään, ei varmasti uskoisi, että olen järjestystä rakastava ihminen. En minäkään uskoisi.

Olen paininut viime viikot tavarakaaoksen keskellä, koska muutimme uuteen asuntoon. Pahvilaatikkoa pahvilaatikon päällä ja valtava määrä kasseja pursuten tavaraa.

Olen käynyt jo lukuisten vuosien ajan vähintään kerran vuodessa kaapit ja laatikot läpi ja blokannut aina jonkin verran tavaraa pois: myynyt ja lahjoittanut. Silti olin aidosti järkyttynyt, kun saimme kärrättyä koko muuttokuorman uuteen asuntoon. Olin ahdistunut.

Olen tuskin yksin ahdistukseni kanssa. Monelle muullekin tekisi hyvää pieni laihdutuskuuri omistamilleen tavaroille. En usko, että valtava massa tavaraa tekee onnelliseksi.

Monen ihmisen kaapeista löytyy esineitä, joilla ei ole mitään virkaa. Tätäkin lukiessaan moni tunnustanee, että turhia tavaroita majailee nurkissa enemmän kuin muutama. Jotain pitäisi tehdä.

En ole kokeillut KonMaritusta, japanilaisen Marie Kondon kaaoksenraivausfilosofiaa, mutta tykkään siisteydestä ja järjestyksestä. KonMarin perusajatus on, että ihminen käy omaisuutensa läpi kysyen itseltään jokaisen esineen kohdalla ”tuottaako tämä minulle iloa?”. Vastauksen ”ei” saaneet esineet joutavat pois.

Mutta. Mitä jos esineelle on vielä käyttöä? Eihän ehjää tavaraa kannata heittää pois? Tämä oli niin hyvä löytö, että tästä en raaski luopua. Luopuminen voi olla vaikeaa myös siksi, että moneen kodin tavaraan liittyy tunteita. Ne voivat linkittyä ihmiseen tai muistoon.

Tavarakaaoksen kesyttämisoperaation aloittaminen saattaa olla vaikeaa muustakin syystä: kun ei vain jaksa tai tuumasta toimeen tarttuminen ei onnistu.

Kannattaisi. Oman omaisuuden laihdutuskuuri on välttämätön, jos tavaran määrä tai kaaos ahdistaa. Miksi? Koska ahdistus sairastuttaa, jopa fyysisesti.

Muuttamisen takia aiempia vuosia tehokkaampi tavarankarsimisurakka on nyt käynnissä toista viikkoa. Helppoa ja kivaa? Ei todellakaan.

Tiedän kuitenkin, että kun saan tämän urakan päätökseen, olo on levollinen. Asunto ja mieli ovat vapaita turhista tavaroista. Ainakin hetken.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: