Teetkö aloitteita, joista koirasi hyötyy? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Teetkö aloitteita, joista koirasi hyötyy?

13.5.2020 3:00

Koira karkaa lelu suussa, eikä halua tuoda sitä. Koira varastaa sukkia ja kenkiä, juoksee pakoon.

Koira ei anna ottaa kiinni. Väistää harjaamista, pannan laittamista, valjaiden pukemista tai kynsien leikkuuta. Koira ei ota ulkona tai ohjatuissa harjoituksissa kontaktia, vaan haistelee tai tarkkailee ympäristöään.

Ihminen ajattelee, että koira on omapäinen, ei halua totella. Mielessä voi käydä sana johtajuusongelma.

Yhteistä kaikille edellisille tilanteille ei kuitenkaan ole koiran halu pyrkiä yhteisönsä johtohahmoksi. Tiede ei ole pystynyt osoittamaan tällaista halua.

Lisäksi esimerkiksi susilaumoissa johtajien rooli ei perustu itsekkyyteen tai voimankäyttöön, vaan kykyyn tehdä aloitteita, joista koko lauma hyötyy.

Paljon hyvää seuraa, jos ihminen ajattelee samoin. Jos omistaja on koiralle hahmo, jonka aloitteita kannattaa seurata, koira on luonnostaan ihmisestään kiinnostunut. Kontakti ja luoksetulo paranevat, koska ihmisen puoleen kääntyminen tietää koiralle hyvää.

Hoitotoimenpiteet sujuvat, koska ihminen ei tee asioita koiraa kuuntelematta, vaan koiran mahdollistamalla tavalla.

Miten tähän pääsee? Ensimmäinen ja tärkein asia on pyrkiä olemaan koiransa kanssa samalla puolella. Silloin toinen ei ole toista vastaan, vaan kumpikin saa etua siitä, että arki sujuu.

Erilleen ajavaa painetta tulee usein siitä, mitä muut ihmiset ajattelevat. 
Silloin mietin, miten omistaja toimisi autiolla saarella. Jossa ei ole kiire mihinkään, eikä tarvitse välittää kenenkään muun mielipiteestä.

Kun tilanne on riittävän paineeton, oma luontainen ratkaisukyky ja koirataito nousevat esiin. Paineeseen voi vaikuttaa valitsemalla lempeimmät mahdolliset olot koiran kanssa harjoitteluun. Mikäli ulkoisia puitteita ei saa muokattua, muutosta voi tehdä oman mielen ja kehon sisällä.

Haastavat tilanteet tuntuvat turhautumisena mielessä ja paineena kehossa. 
Koirat viestivät keskenään paljon kehon jännitystiloilla. Me ihmiset taas olemme usein varsin tietämättömiä siitä, mitä kehossamme tapahtuu.

Koira voi haistella maata rauhoitellakseen omistajaansa. Tai tarkkailla ympäristöään huolestuneena, koska ihmisen keho viestii, että tilanne on kuumottava.

Kyky tunnistaa omat kireydet ja opetella rentouttamaan kehoa ja mieltä auttaa koiran kanssa valtavan paljon. 
Joskus yksi oivallus riittää muutokseen.

Kun on uskoo muutoksen mahdollisuuteen, herää luontainen kiinnostus kehittää asioita myös omassa itsessä.

Päivi Saarilahti

Kirjoittaja on Säkylässä asuva valmentaja ja eläintenkouluttaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?