Nojatuolikauhistelu pelastaa vihapuheelta - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Nojatuolikauhistelu pelastaa vihapuheelta: Jos paheksuisimme, kauhistelisimme tai jopa huutaisimme vain television edessä saunapyyhe päässä, maailma olisi parempi paikka

23.2.2020 3:00

Olen vihdoinkin päässyt sille tasolle, jolla vanhempani olivat jo 70-luvulla. Istun perjantaina saunan jälkeen nojatuolissa pyyhe päässä. Katson televisiota ja ihmettelen ääneen maailman menoa.

Näin ei pitänyt koskaan käydä.

Sääli, etteivät vanhempani ole näkemässä, kuinka elävänä heidän perintönsä jatkuu. Hyvä puoli taas on se, että lapseni ovat jo maailmalla. Heidän ei tarvitse kuulla, kuinka kommentoin elokuvien käänteitä ääneen.

Muistan elävästi, kuinka ensimmäisen kerran totesin miehelleni, että miksi tuo nyt tuonne menee. Siellä on se murhaaja oven takana. Kyllä hävetti! Niin tuli äiti mieleen.

Muistatteko, kuinka noloa oli teininä katsoa vanhempia kanssa televisiota, kun ruutuun lävähti seksikohtaus? Sitä paheksuntaa ja tuhinaa.

– Pitääkö sitä nykyään kaikki näyttää, oli äitini aina pakko kommentoida.

Olisi ollut edes hiljaa!

Mutta kun tässä on lähdetty tunnustusten tielle, mennään loppuun asti. Tuhisen nykyään kuten äitini. Sänkykohtausten aikana menen jääkaapille. Nykyaikana elokuvatuotanto on sellaista, että jääkaapin oven saranat narisevat varsin taajaan.

Olen kehittänyt ääneen kommentoinnille oman termin. Se on nojatuolikauhistelu.

Ennen ajattelin, että ääneen kommentointi kehittyy iän myötä. Se alkaa, kun estrogeenin ja testosteronin määrä vähenee.

Olin väärässä. Jo nuoretkin harrastavat nojatuolikommentointia ja -kauhistelua. Asian ympärille on kehitetty oikein ohjelmaformaatti. Se on Sohvaperunat.

Ehkä nojatuolikauhistelu on Luojan lahja pimeydessä vaeltavalle kansalle. Varsinkin nyt, kun vitsauksena on vihapuhe.

Jos paheksuisimme, kauhistelisimme tai jopa huutaisimme vain television edessä pyyhe päässä, maailma olisi parempi paikka. TV-tuotanto tarjoaa niin paljon ärsytyksen aiheita, ettei kukaan sen jälkeen jaksa enää mennä nettiin toisia haukkumaan.

Jos pää alkaa savuta, pyyhettä voi aina löysätä. Kun vielä keittää oikein hyvät kahvit ja kumoaa konjakit päälle, niin kyllä sillä aina seuraaviin uutisiin kestää.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut