Kolumni: Maassa maan tavalla, mutta kukaan ei tiedä miten - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Maassa maan tavalla, mutta kukaan ei tiedä miten – Entä jos koronaoppaat kertaisivat käyttäytymisohjeita kuin matkaoppaat pakettimatkalaisille?

18.4. 17:01

Uudenmaan ja muun Suomen välillä oleva raja aukesi. Suomalaisille annettiin toivon pilkahdus liikkumisen lisäämisestä, mutta samalla painavasti suositeltiin jäämistä kotiin. Ei ihme, että kansa meni sekaisin.

Pian keskusteluihin nousivat mökeille lähtemiset, rakastuneiden parien ja perheiden jälleentapaamiset sekä suosikkikaupan kalatiskillä käymiset viikonlopun ruokapöytää varten. Toiset puolestaan kirjoittivat omaan kotiin linnoittautumisen tärkeydestä, vaikka totesivat, etteivät uskoneet senkään enää riittävän virukselta suojautumiseen.

Välillä keskustelu villiintyi kuin karjalauma kevätniityllä, mutta jokaisella tuntui olevan painava mielipide siitä, kuinka nyt voi ja tulee toimia.

Aikaisemmin olemme uutisista jo lukeneet rikkurivanhuksista, elämää uhmaavista mökkeilijöistä ja sadoista julkisia kokoontumisia järjestävistä nuorista. On selvää, että hallituksen antamat, liikkumista rajoittavat rajoitukset ja sosiaalista kanssakäymistä vähentävät suositukset eivät ole aikaisemminkaan tehonneet meihin kaikkiin suomalaisiin. Mutta miksi annettuja linjauksia rikotaan?

Onko kansalaiskurittomuudeksikin tituleerattu käyttäytyminen pelkästään ristiriitaisten ohjeiden syytä vai voisiko esitystapa olla vielä selvempi tai kansanläheisempi? Mikä meille suomalaisille nyt neuvoksi?

Korona-ajan suositukset muistuttavat paikoin ohjeita, joita kuulimme suomalaisina pakettimatkalaisina vielä 2000-luvun alussa. Monissa matkatoimistojen tervetulo- ja infotilaisuuksissa kerrattiin ensimmäistä kertaa uuteen maahan saapuville untuvikoille, saako paikallisen vesijohtoveden juomisesta vatsataudin ja kuinka lomaosakekauppiaita tulisi välttää.

Ratkaisu ohjeistuksien noudattamiselle voisivat olla korona-oppaat, jotka kertaisivat tietämättömien suomalaisten kanssa, kuinka tulisi käyttäytyä ennen matkaa, matkan aikana sekä itse kohteessa.

Puhelimiin ladatut applikaatiot ohjeineen toimisivat varmasti meihin digiaikaan opetettuihin ja kurittomiin kansalaisiin paremmin kuin hallituksen vahvat suositukset. Puhelimiaan karanteeneissaan naputtavat suomalaiset voisivat suorastaan innostua eivätkä edes muistaisi poistua kotoa. Opassovelluksen myötä kenenkään ei tarvitsisi näin korona-aikaan kasvokkain puhutella tai torua auktoriteettiongelmallisia suomalaismatkailijoita tai kohteissa provosoivia käytöshäiriköitä.

Se tosin jäisi nähtäväksi, alkaisivatko maakuntarajoja ylittävät ihmiset käyttäytyä kuten nuo 2000-luvun massaturistit? Kuuntelisivatko he oppaita ja toimisivat ohjeiden mukaan, vai purisivatko he siitä huolimatta muita matkailijoita ja virtsaisivat kielloista huolimatta hotellien altaisiin?

Faktahan kuuluu, että maassa maan tavalla, mutta tällä hetkellä ei oikeasti kukaan tiedä, miten tässä maassa kuuluisi olla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?