Vasemmistohallituksella on nyt vastuu – viisaus ei asu sosialismissa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Vasemmistohallituksella on nyt vastuu – viisaus ei asu sosialismissa

8.9.2020 6:00

Arvopaperi-lehti haastatteli vuosia sitten minua ja UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosta. Formaatissa haastoin UPM:ää sen tulevaisuudesta sijoittajan näkökulmasta. Haastattelun alun keskeytti Pesosen kännykkä. Soittoäänenä oli tunnusmusiikki elokuvasta Mission impossible. Silloin UPM ui syvissä vesissä.

UPM on uudistunut ja satsaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Lappeenrannan yliopiston yhteydessä sillä on oma laboratorio. Maailma muuttuu ja nyt yritys pärjää.

Pääministeri Sanna Marin tietää kuitenkin paremmin. Hänellä on myös tieto, jota UPM:llä ei ole. Hänen mukaansa Kaipolan paperitehdas on kannattava. Investoidakin kuulemma pitäisi, vaikka tuotteiden tarjonta on kysyntää suurempaa.

Ylen ykkösaamussa Marinin kommentit järkyttivät yrittäjiä ja elinkeinoelämästä jotain tietäviä. Joidenkin mielestä Marin lietsoo vastakkainasettelua ja peräti luokkasotaa.

Myrskyn silmään halusi myös Keskon pääjohtaja Mikko Helander. Hän näki Suomen sosialismin ohittavan kaikki muut paitsi Pohjois-Korean.

Kävimme Helanderin kanssa saman maanpuolustuskurssin. Myöhemmin kurssimme vieraili Koreoiden rajalla. Helander oli estynyt. Harmi. Olisimme voineet vertailla, yltääkö Suomi sittenkin pohjoisemman Korean tasolle.

Yritysjohtajat ja elinkeinoelämä toivovat hallitukselta suotuisampaa yritysympäristöä ja kilpailukyvyn palauttamista. Kilpailukykynsä menettäneen Kaipolan tehtaan lopettaminen myötä inhimilliset menetykset ovat valtavat ja sen 400 miljoonan liikevaihdosta kansantaloudestamme katoaa 320 miljoonaan euroa.

Suomalaisia puolueita on moitittu liian samankaltaisiksi. Seurasin herkällä korvalla kokoomukseen puoluekokousta Porissa. Eroja ja vaihtoehto nykymenolle kyllä löytyy.

Siinä missä vasemmistohallitus jakaa verorahojamme – ja lastemme verorahoja - holtittomasti ilman huolta huomisesta, kokoomus uskoo ihmisen ja yrityksen vapauteen ja vastuuseen. Viisaus ei asu sosialismissa.

Eräs valtakunnanmedian toimittaja jankkasi kokouksessa ja siitä raportoidessaan uusien avausten perään. Olisikohan pitänyt lyhentää hänen työaikaansa?

Kokoomus on jo esittänyt hallitukselle selkeän tiekartan ja toimenpiteet 120 000 työpaikan luomiseksi, uuden kannustavan sosiaaliturvamallin ja puheenjohtaja Orpon linjapuhe kävisi uuden hallitusohjelman - hyvinvointiyhteiskunnan pelastusohjelman - rungoksi rungoksi. Jospa vasemmistohallitus toteuttaisi alkuun edes nämä. Ei senkään pitäisi olla mission impossible.

Sampsa Kataja

Kirjoittaja on porilainen asianajaja ja varatuomari.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut