Auta itsellesi tärkeää yritystä selviämään yli vuoden 2020 suuren talouskriisin - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Auta itsellesi tärkeää yritystä selviämään yli vuoden 2020 suuren talouskriisin – osta vaikka varastoon tuotteita ja digitaalisia palveluita

Valmiuslakien käyttöön ottoon oli kaksi syytä: koronatilanne ja taloustilanne. Kaikille meille, jotka toivomme selviävämme pahimmastakin koronaepidemiasta, taloustartunta tulee vääjäämättä, kirjoittaa Lännen Median päätoimittaja Matti Posio perjantaikolumnissaan.

20.3.2020 6:30

Tämä on tärkeä viesti yksityisen sektorin ytimestä. Haluatko vaikuttaa vuoden 2020 suuren talouskriisin pienentämiseksi? Tue arvostamaasi yritystä ostamalla nyt sen tuotteita ja palveluita.

Kun et pääse paikalle, tee digitaalinen tilaus. Nauti virtuaalisesta palvelusta.

Pidä lempiravintolasi pystyssä tilaamalla annos kotiin. Osta sähkökirja kustantamolta, jonka teoksia ilman et halua elää. Jos voit sen itsellesi sallia, varaa luottomatkatoimistoltasi reissu vuoden päähän.

Koronaviruksen varautumistoimet tekevät maailmasta ja arjestamme toisenlaisen, eikä talouden maanpuolustusta pidä jättää yksin valtiovallan tukien varaan. Ei ole kunnon yrittäjien ja työntekijöiden vika, että tähän on tultu.

Paina hyvillä mielin tilausnappulaa

Otan esimerkin tosi läheltä. Vapaa lehdistö ei ole ensimmäisenä pyytämässä valtiolta apua vaikeuksissa.

Kun tavallinen elämä kylältä loppuu, reaalitalous uhkaa pysähtyä. Ei ole konsertteja eikä urheilutapahtumia, ravintoloissa ja partureissa ei käydä, eikä isoille ostoksille lähdetä normaalitapaan. Lehdessä kaikki tämä näkyy siinä, ettei järjestämättömistä tapahtumista julkaista ilmoituksia – paitsi peruutuksista.

Ilmoitusten vähetessä vähenevät ennen pitkää myös jutut, ellei tilaaja-asiakas äänestä valinnoillaan laadukkaan journalistisen työn puolesta.

Siksi, jos pidät oman mediasi toimintaa kriisioloissa ja niiden ulkopuolella tärkeänä, auta työn jatkamisessa ja ota tilaus. Paina maksunappulaa hyvillä mielin, kun näet itsellesi arvokkaan jutun. Pitkällä aikavälillä voitat, ja kansakunta voittaa vaihtoehdoissa.

Kun raha loppuu, ei toimintakaan jatku ennallaan

Talouden logiikka on sellainen, että kun yritykseltä loppuu rahan ansainta, toimintakaan ei kauan jatku entisellään. Enkä puhu nyt enää mediasta, vaan kaikista pienistä ja suurista suomalaisista yrityksistä, joita ilman elämä tässä maassa olisi köyhempää, ikävämpää ja turvattomampaa.

Poikkeusolot jatkuvat ainakin kuukauden, ehkä yli kesän. Hallitukselle tulee kova paine tukea yrityksiä konkurssien välttämisessä ja toisaalta lomautettuja, työttömiä ja vähäosaisia ihmisiä palkanmaksun katketessa. Kaikkein kovimmilla on paikkaan sidottua ja hyvin konkreettista työtä tekevien pienyritysten matalapalkkainen väki. Mistä hallitus tuen ottaa? No veroista. Tai velaksi.

Veronmaksaja ansaitsee tänä vuonna vähemmän. Olemme kohta kierrättämässä kuin tarinan hölmöläiset peittoa, jonka koko pienenee.

Taloustartuntaa ei voi välttää – äänestä lompakolla

Ei ole sattumaa, että hallitus valitsi valmiuslaeille kaksi perustelua: koronatilanteen ja taloustilanteen. Kaikille meille, jotka toivomme selviävämme pahimmastakin kuviteltavissa olevasta koronaepidemiasta, taloustartunta tulee vääjäämättä.

Monikaan ei vielä tuskaa näe tai se tulee kuin hidastetussa filmissä.

Kuluttaja tukee normaalin elämän ja yritystoiminnan jatkumista kriisin yli avaamalla lompakon oikeassa kohdassa.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: