Kolumni: Pori on autojen kaupunki, mutta bussimatkustamista voisi lisätä tekemällä siitä mahdollisimman helppoa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Pori on autojen kaupunki, mutta bussimatkustamista voisi lisätä tekemällä siitä mahdollisimman helppoa

11.8.2019 3:00

Porin kaupungin joukkoliikenne kokee ensi vuonna mullistuksen, kun käyttöön otetaan uudet lipputuotteet ja hinnoittelu.

Selvityksen alla on jo nyt muun muassa se, pitäisikö Porissakin kokeilla muissa kaupungeissa käytettyjä vyöhykepohjaisia hintoja, sen sijaan, että lipun hinta riippuu kuljettujen kilometrien määrästä.

Pori on kaupunki, joka on tehty autoilua varten. Autolla pääsee mihin vain, pysäköinti on maksullista vain aivan ydinkeskustassa ja parkkihalleja piisaa. Siksi täällä jos missä on vaikeaa saada ihmiset hyppäämään bussin kyytiin.

Vaikka haaste on vuoren korkuinen, jostain on lähdettävä.

Porin kaupunki on tehnyt hyvän päänavauksen avaamalla kaupunkilaisille kyselyn, jossa kysytään muun muassa keille pitäisi olla alennettuja lippuja ja pitäisikö lipuissa säilyä vaihto-oikeus bussista toiseen.

Hyvä että kysytään, mutta kysymysten asettelussa olisi ollut parantamisen varaa.

Heti ensimmäisessä kysymyksessä tiedustellaan, miten ostan lippuni yleensä. Mutta ketään ei kiinnosta tietää, miten haluaisin ostaa lippuni jatkossa.

Viimeisin kokemus nimittäin oli mainion Yyteribussin testiajo hellepäivänä. Maksoin käteisellä, jonka olin edellisenä päivänä käynyt nostamassa pankkiautomaatista, tuosta muinaisjäänteestä torin laidalla.

Sain käteeni paperisen kuitin, joka piti tietysti laittaa rantakassiin hyvään talteen, sillä tarkoitus oli hyödyntää pitkää vaihtoaikaa ja tulla samalla lipulla takaisin.

Oikeasti olisin mieluiten ostanut lipun puhelimella, jossa se olisi säilynyt tallessa paluumatkaan asti. Mutta kertalippu ei kuulu Porin linjojen mobiilisovelluksen valikoimaan.

Olisin myös ahkerampi citylinjan käyttäjä, jos en joutuisi joka kerta miettimään, onko mukana sen kokoista käteistä rahaa, jonka bussikuski hyväksyisi.

Viimeksi kun yritin, pankkiautomaatista juuri kuumana tullut 20 euroa ei kelvannut, mutta onneksi Puuvillan jätskikioskilla suostuttiin rikkomaan se.

Ja veikkaan, että moni matkailija ostaisi turistilippunsa mieluummin mobiilisti vaikka junassa tullessaan Poriin, sen sijaan, että kävelee junalta keskustaan etsimään torikahvilaa ja Porinaa, jotka ovat ainoat paikat, joissa turistilippuja myydään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos