Olemme maakunta, jota koko Suomi tarvitsee – Muskelit esiin, Satakunta - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Olemme maakunta, jota koko Suomi tarvitsee – Muskelit esiin, Satakunta

Myllykoski, Jari vas

20.1.2020 4:00

Satakunta tarvitsee enemmän itseluottamusta. Olemme maakunta, jota koko Suomi tarvitsee, ja josta koko Suomi elää.

Ruokimme Suomen: Meidän elintarviketeollisuutemme ja alkutuotantomme ovat vertaansa vailla. Olemme kotimaisen kaivannaisteollisuuden jatkojalostuksen huippuja. Osaamme jalostaa vihreät metsämme selluksi, paperiksi ja rakennusten raaka-aineeksi.

Missä maakunnassa rauta taipuu yhtä hyvin kuin Satakunnassa? Missä syntyy potkureita, laivoja Suomen rajojen turvaksi, robotteja ynnä muuta – yhtä paljon kuin Satakunnassa? Ei meillä viinatehdasta ole, mutta kemian teollisuutta kyllä. No, kyllä meillä alkoholisektorilla osataan paremmaksi panna, siitä pitävät meidän pienpanimomme huolen.

Miksemme huuda äänen, mitä olemme? Me kansanedustajat saamme arvostelua, mikseivät liikenneyhteydet toimi paremmin. Onhan se erikoista ja outoa, kun maakunta joka tuottaa yhden valtion satsaaman euron puolitoistakertaisesti takaisin, jää ”tiiron osalle”, kun liikennerahoja jaetaan.

Aina joskus tulee mieleen, että jossain on salaliitto Satakuntaa vastaan. Miksi emme saa sitä, mikä meille kuuluu? En halua moittia isiämme tai äitejämme siitä, ettemme ole korkeakoulumaakunta – se aika ja mahdollisuus menivät. Nyt toimimme niillä eväillä, mitä meillä on. Täytyy jaksaa vain uskoa, että jossakin vaiheessa meillä olisi diplomi-insinöörikoulutusta yliopistokeskuksessa, joka toimisi samalla kampuksella Samkin kanssa.

Jos joku hyvin toimii, niin ainakin Satakunnan kansanedustajien yhteistyö. Meillä on yhteinen tahtotila tehdä yhdessä työtä maakunnan eteen. Satakuntaliitto linjaa valtuuston ja hallituksen kautta meille yhteisiä maakunnan tavoitteita, joita maakuntajohtajan organisaatio tuo pöytään. Voin sanoa, että olemme yhtä puuta näiden asioiden kanssa. Toki haluamme tehdä myös siltarumpupolitiikkaa kukin tahollamme, mutta se ei häiritse meidän yhteistyötämme.

Jos minä jotain haluan, niin sitä, että Satakunta – niin eduskunnassa kuin koko Suomessa – uskaltaa olla enemmän takki auki ja huutaa: Katsokaa tänne! Kun annatte meille enemmän, me annamme teille vieläkin enemmän. Vientiteollisuuden kärkimaakuntiin kuuluva Satakunta sen uskaltaa luvata.

Kirjoittaja on nakkilalainen kansanedustaja (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: