Pihvi vai porkkana, auto vai polkupyörä, kokoomus vai demarit? Ei se ihan näin helppoa ole – ei ennen vaaleja, eikä varsinkaan niiden jälkeen - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Pihvi vai porkkana, auto vai polkupyörä, kokoomus vai demarit? Ei se ihan näin helppoa ole – ei ennen vaaleja, eikä varsinkaan niiden jälkeen

27.3.2019 6:00 | Päivitetty 27.3.2019 8:28

Voi noita brittejä! Yrittävät työntää nelikulmaista palikkaa kolmikulmaisesta reiästä. Järjettömältä näyttää, mutta näinä aikoina hölmöt ratkaisut houkuttelevat.

Vaan toisaalta, ajoivathan meilläkin poliitikot sotea oman terveytensä kustannuksella, eikä siitä sen valmiimpaa tullut.

Britit uskovat asuvansa saarella, mutta ei saaria oikeasti ole enää olemassa. Yhtä vähän kuin yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin asioihin. Ja niitähän meillä riittää. Siis sekä yksinkertaisia ratkaisuja että monimutkaisia asioita.

Toki monimutkaisistakin asioista voi tehdä yksinkertaisia: pihvi vai porkkana, auto vai polkupyörä, kokoomus vai demarit, mutta ei se ihan näin helppoa ole. Ei ennen vaaleja, eikä varsinkaan jälkeen.

Se, mitä suuhunsa laittaa, voi järkyttää koko maailman tasapainoa. Se on globaali ongelma, mutta otetaan esimerkki lähempää. Vaikka kotoinen Porin kouluverkkouudistus. Tai ehdotushan se vasta on, joten intohimoiselle taistelulle ja poliitiikalle on vielä aikaa ja tilaa ja hyvä niin. Lopputulos on luultavimmin kompromissi. Jokin koulu uhrataan, toinen säästyy. Niin politiikka toimii.

Demokratia on puhunut, mutta ratkesiko ongelma?

Hyvällä koululla on varmasti optimikoko. Ei liian pieni, eikä liian iso. Luokassa olisi hyvä olla optimimäärä oppilaita, ei liikaa mutta ei liian vähänkään. Mitä pienempiä oppilaita, sen lähempänä kotia koulun tulisi sijaita. Kun lähikoulu katoaa, lapsiperheet muuttavat muualle. Päivänselviä asioita.

Todellisuus on toinen juttu ja tulevaisuus jotain muuta. Vastaan kävelee pirullinen ongelma.

Vielä muutama vuosikymmen sitten Pori kasvoi kohisten. Ne ajat ovat kaukana takana, eikä kärkikahinoihin ole enää asiaa. Sakkokierros häämöttää.

Väestökehitys on monikärkiohjus, joka iskee joka suunnalta. Siihen kun sisältyvät sekä muuttoliike että syntyvyyden lasku. Ne tietävät Porille kylmää kyytiä. Ei lohduta, vaikka suuri osa Suomea kykkii samassa rumputulessa.

Kun tähän lisätään kaupunkikeskustojen tiivistymistrendi, lähiökouluissa tulee ennen pitkää pää vetävän käteen. Samaan aikaan pitäisi investoida rapistuviin kiinteistöihin. Se on yhtälö, jota ei voi ratkaista niin, etteikö joku kärsisi. Jos ei nyt, niin lähitulevaisuudessa.

Jos tämä olisi antiikin tragedia, tässä kohtaa näyttämölle laskeutuisi jumala ratkaisemaan pirullisen ongelman.

Koska elämämme jonkinsortin kristillisessä kulttuurissa, vaihdetaan deus ex machina ihmeeseen, joka tosin taitaa olla sama asia: Tulkoon viisi tuhatta, parhaassa naimaiässä olevaa kiinalaista opiskelijaa!

Kirjoittaja on SK:n entinen kulttuuritoimituksen esimies.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut