Miten olla sovussa sen kanssa mitä on? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Miten olla sovussa sen kanssa mitä on?

uudet kolumnikuvat, Päivi Saarilahti

14.2.2020 6:00

Kysymys tulee usein vastaan työssäni koirien ja ihmisten valmentajana. Energia valuu helposti nykyhetkestä sivuun. Jonkin haluttavan jahtaamiseen tai jonkin vastenmielisen torjumiseen.

Kuitenkin tämä hetki on ainut joka on. Tulevaisuudessa ja menneisyydessä eläen jotain sangen oleellista virtaa ohi.

Meissä jokaisessa on ainutlaatuisen paljon potentiaalia. Jos ei siltä tunnu, kannattaa tarkistaa, millaisin ajatuksin omia kykyjään salpaa.

Ne alkavat usein ”sitten kun…”. Kun on tarpeeksi aikaa, rahaa, tilaa, vapautta, oikeaa seuraa ja niin edelleen. Silloin voin toteuttaa itseäni ja alkaa elää niin kuin olen aina halunnut.

Todellisuudessa oma potentiaalisi on ulottuvillasi koko ajan.

Se ei odota energisempää hetkeä. Ei terveyttä, aikaa, valtaa, rahaa, maalle- tai maaltamuuttoa, luottamusta muilta, muiden luotettavuutta eikä muutakaan ulkoista tai sisäistä avainta.

Se odottaa vain mahdollisuutta. Mutta en ole nyt parhaillani, saatat sanoa. Minuun sattuu ja muistelen senkin kerran kun yritin ja en onnistunut. Tai kun jokin olosuhde tai ihminen esti onnistumiseni.

Enkä sitä paitsi edes halua tehdä mitään hohdokasta. Tai sitten haluan tehdä jotain niin maan perusteellisen hohdokasta, etten ikimaailmassa kykenisi siihen.

Ei potentiaalisi siitä välitä. Niin kauan kuin sinussa henki pihisee, se lataa sinut mahdollisuuksilla, juuri sinulle tarkoituksenmukaisilla kyvyillä ja luovalla toteuttamisvoimalla.

Sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä sen kanssa, miten muut hohdokkuuden määrittelevät. Sen sijaan se liittyy kaikin tavoin siihen, mikä tekee sinusta sinut.

Olemme harjaantuneet kertomaan asioista, jotka rasittavat tai siitä mitä tarvittaisiin lisää. Se on hyvä, jos tavoitteena on jatkossakin pitää kapasiteetti aisoissa.

Toisekseen olemme kovin tottuneita toteuttamaan sitä mitä meiltä odotetaan. Palkinnoksi toivomme vakautta ja turvaa sekä hyväksytyksi ja rakastetuksi tulemista.

Niin voi käydä, tai sitten ei. Koville joudut, jos se mitä sinulta odotetaan on pahasti ristiriidassa sen kanssa, kuka todella olet ja mitä elämältäsi ja ajaltasi haluat.

Kysyt ehkä, miten tämä kaikki liittyy koirien ja ihmisten valmentamiseen. Kaikin tavoin. Joka ikisellä elämämme alueella voimme olla se joka todella olemme.

Tai sitten voimme olla joku muu. Se joka odottaa. Se joka torjuu. Tai se joka täyttää elämänsä muiden ohjeilla, odotuksilla ja tarpeilla.

Mikä minua puhuttelee juuri nyt? Mitä tunnen, kuulen, näen, haistan, maistan ja vaistoan?

Nämä ovat elämän kokoisia kysymyksiä, joihin on upotettu kaikki tähän hetkeen tarvittavat vastaukset.

Ne eivät näytä määränpäätä vaan suunnan, jota seurata.

Päivi Saarilahti

Kirjoittaja on Säkylässä asuva valmentaja ja eläintenkouluttaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut