Lyhennysvapaita, talletuksia ja toipumista – talous ei ole koronan myötä pysähtynyt - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Lyhennysvapaita, talletuksia ja toipumista – talous ei ole koronan myötä pysähtynyt

9.6.2020 6:00 | Päivitetty 9.6.2020 14:56

Monen yrityksen liiketoiminta lähes pysähtyi koronakriisin seurauksena. Tällä tietysti oli vaikutusta sekä yritysten kykyyn työllistää että hoitaa omia lainojaan. Niinpä huhtikuussa neuvoteltiin uudelleen ennennäkemätön määrä sekä yritysten että kotitalouksien lainoja.

Suomen Panin viime viikolla julkaisemien tilastojen mukaan huhtikuussa neuvoteltiin uudelleen kotitalouksien lainoja 6,2 miljardin edestä, mikä vastaa lähes 5 prosenttia kotitalouksien lainakannasta. Selvästi pääosin kyse on määräaikaisista lyhennysvapaista. Pääosa pankeista antoi koronakriisistä aiheutuneen lyhennysvapaan lainoihin kustannuksetta.

Asuntolainoja neuvotellaan uudelleen normaalisti noin miljardin euron edestä kuukaudessa. Maaliskuussa luku nousi reiluun kahteen miljardiin ja huhtikuun luku lähes räjähti 5,5 miljardiin. Mitä ilmeisimmin huhtikuun luku jää korkeimmaksi, mutta selvää on, että lyhennysvapaita myönnettiin vielä toukokuussa selvästi normaalia enemmän.

Yrityslainoja neuvoteltiin uudelleen huhtikuussa 2,3 miljardin edestä eli noin 4 prosenttia yrityslainakannasta. Myös tämä on ennätyksellinen luku kaikissa yrityslainojen kokoluokissa.

On tärkeää huomata, että talous ei kuitenkaan koronan myötä pysähtynyt. Uusia asuntolainoja nostettiin huhtikuussa 1,4 miljardin edestä, joka on "ainoastaan" 11 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Yritykset nostivat uusia lainoja runsaasti eli 1,9 miljardin edestä.

Samaan aikaan hyvin mielenkiintoinen ja myös ymmärrettävä on talletusten kehitys. Kotitalouksien talletuskanta nimittäin kasvoi 1,5 miljardia huhtikuussa. Tämä kuvastaa hyvin sitä, että koronakriisi ei vaikuttanut pääosalla kotitalouksia tuloihin lyhyellä aikavälillä. Rahaa sen sijaan säästyi huomattavasti erityisesti matkustamisen ja ravintolapalveluiden käytön lähes pysähdyttyä.

Toukokuun korttimaksuluvut näyttävätkin, että kulutus on jo toukokuussa huomattavasti palautunut. Lisäksi uusien asuntolainojen hakemusten määrä on viime viikkoina noussut yli alkuvuoden tason. Toivottavasti kesä tuo palautumiseen jatkoa ja sitä kautta lomautusten määrä vähenisi.

Osakemarkkinahan hinnoittelee voimakkaasti nopeaa toipumista koronakriisistä. Toivoa sopii, että osakemarkkina olisi oikeassa. Sekä lomautettuna olevat että myös julkinen talous tarvitsisivat nopeaa palautumista.

Ville Aalto-Setälä

Kirjoittaja on dosentti ja toimii pankinjohtajana OP Länsi-Suomessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: