Tiilenpäät-kolumni: Ämpäreitä ja Aperolia Areenalla - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Ämpäreitä ja Aperolia Areenalla – Mutta voisiko kylähulluja saada lisää?

20.7.2019 6:00

Vuoden 2019 Suomi-Areenan merkittävimmät seikat porilaisille olivat Aperol-drinkit ja ilmaiset muoviämpärit. Kyseessä on positiivinen hyvänmielen yhdistelmä, sillä kymmenen Aperol-drinkin jälkeen ämpärille on käytännöllistä tarvetta.

Vuoden 2019 Suomi-Areenassa oli paljon muutakin positiivista. Tapahtuman kävijämäärät olivat taas nousussa. Tosin osa nousulukemista saattaa johtua Areenaan liitettyjen viihdekonserttien väkipaljouksista.

Myös twitter paukkui kuin riivattu. Viimeksi mainittu ei ole ihme, sillä Suomi-Areenaan osallistuminen nykyään piireissä niin must-juttu, että hengailusta on hyvä naapureiden ja työkavereidenkin tietää.

Tänä vuonna Suomi-Areenassa on tapahtunut monia positiivisia kohtaamisia. Pori Jazz on jykevöittänyt yhteistyötään Areenan kanssa. Eivät ne välit tosin niin väitetyn jäätävän kylmät olleet aiemminkaan, sillä olihan Pori Jazzin yhteydessä Kirjurinluodon kesäteatterin lavalla jo takavuosina Areenan keskustelua.

Erikoinen, mutta varmasti positiivinen kohtaaminen on tapahtunut MTV:n ja Ylen välillä. Areenan alkuaikoina MTV:n väki yritti kaikkea muuta kuin salassa heikentää Ylen toimintaa tapahtumassa.

Ylessä puolestaan jotkut jupisivat, että miksi helkkarissa ylipäänsä mennään ollenkaan MTV:n järjestämään tapahtumaan. Nyt molemmat puulaakit toimivat ainakin näennäisesti sulassa sovussa Ylen lisätessä jatkuvasti paukkuja kesäiseen Poriin.

Suomi-Areena vetää yhä enemmän kävijöitä. Ilmaiskonsertit ovat ylimääräinen herkku varsinaisen yhteiskunnallisen keskustelun ulkopuolelta.

Vaikka vuoden 2019 Suomi-Areena oli sateinen, jäi siitä kerta kaikkiaan hyvä fiilis. Ennen kaikkea tuo fiilis korostuu siinä, että suuri yleisö on ottanut tapahtuman upeasti omakseen.

Markkinameininki ja erilaisen tilpehöörin jakokaan ei tuo tapahtumaan happaman makua, samat munkinsyöjät kun istuvat kiltisti kuuntelemassa myös keskustelujen antia.

Ensi vuoden Areenaan voisi tehdä joitakin parannusehdotuksia.

1. Rajoitus keskustelijoiden määrälle. Yhdentoista keskustelijan lauman kasaaminen yhteen paneeliin tappaa vuorovaikutuksen. Yhteisöjen ja firmojen omille viestintäpäälliköille juontokielto.

2. Tyhjänjauhannasta ja hymistelystä on päästävä oikeaan haastamiseen ja jopa provosointiin. Tämä oli johtoajatuksena tuottajaparivaljakon Nieminen-Furuholm vetämän Areenan esihistoriallisena aikana.

3. Areenan aikana Pori vilisee piispoja niin että hiipat yhteen kolisevat. Uskontokunnat voisivat näkyä tapahtumassa enemmänkin. Milloin muessin huutaa rukouskutsunsa torilla, milloin hare krishnat tanssivatkaan läpi kävelykadun?

4. Pienet ja köyhät kansalaisjärjestöt loistavat edelleen poissaolollaan. Vaikka joitakin stipendejä on tarjolla, on esimerkiksi kansalaistori useimpien toimijoiden tavoittamattomissa.

5. Keskustelua myös porilaisesta näkökulmasta. Kouvola ja Rauma näköjään lobbaavat avoimesti omissa yleisötilaisuuksissaan.

6. Lisää kylähulluja paikalle! Voisiko näille järjestää yhteiskuljetuksia?

"Lisää kylähulluja paikalle!"

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: