Nyt sellutehdas Pyhäjärven rannalle! - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Nyt sellutehdas Pyhäjärven rannalle!

9.4.2020 6:00

Ei siitä ole kauankaan aikaa, kun korkein hallinto-oikeus teki tyhjäksi Finnpulpin suunnitelman sellutehtaan perustamisesta Kuopioon. Herra isä varjele, ei kai tällaista voi tapahtua metsäteollisuuden ja metsänhoidon mallivaltiossa, jossa uhanalaisia metsän eliölajeja on vasta vajaat 900.

On selvää, että korvaava kohde kansantaloutta kasvattavalle työllistävälle laitokselle on heti löydettävä, muuten kiinalaisia uhkaa vessapaperivaje. Ei hätää, tässä tulee korjausehdotus.

Euran kunta ja Lännen tehtaat omistavat Pyhäjärven rannalla Mannilassa sijaitsevan parinkymmenen hehtaarin kokoisen Mansikin tilan, joka on lojunut siellä tyhjän panttina esihistoriallisena virkistysalueena ja joidenkin luonnon elukoiden tyyssijana. Alueesta halutaan päästä eroon, ja kunta aikoo myydä ainutlaatuiset kalliorannat yksityisiksi mökkitonteiksi.

Eikö sittenkin olisi komeampaa myydä alue jollekin yhtiölle sellutehtaan tontiksi? Mikä houkutteleva tulevaisuus! Nykyaikainen, ekologisesti viimeistelty tehdas Pyhäjärven rantakalliolla. Työllistävä vaikutus olisi uskomaton.

Lopulta saataisiin lähialueen viimeisetkin jäljellä olevat metsät kansantaloutta kasvattavaan hyötykäyttöön. Eihän niitä paljon enää ole, mutta löytyyhän noita kirveen koskemattomia suojelualueita. Kauttualla Harolan lehdoissa on kymmeniä hehtaareja hakkaamatonta metsää.

Jos joku valittaa, ettei suojeltua metsää saa kaataa, niin selitetään, että se oli vahinko. Sattuu sitä isompiakin vahinkoja, ammutaan ohjuksilla matkustajalentokoneita ynnä muuta.

Sitä paitsi koskematta ovat vielä puutarhojen omenapuut ja marjapensaat. Omenapuu on kova sana sellun lähteenä. Aina ihmiset valittavat muumiotautisia omenoitaan. Nyt niistä päästään kertaheitolla. Ei muuta kuin sellukattilaan kaikki muumiot.

Entäs se Pyhäjärven kohtalo? Ehkä tehdas hiukan tärvelee veden puhtautta, mutta siellähän on ennestään kaiken maailman sinileviä, eikä järvi enää nykyisin edes jäädy talvella niin kuin ennenmuinaan.

Kaiken jälkeen järvi voidaan ottaa tehokkaamman virkistyskäytön piiriin. Onhan jo kauan odotettu tilaisuutta ammattimaisten vesijettikisojen järjestämiseksi Pyhäjärvellä. Järvi on kuin luotu siihen. Päästä päähän pohjoisesta etelään ja takaisin voi posottaa ilman pelkoa saariin törmäämisestä.

Kirjoittaja on Euran Honkilahdella asuva luonnonystävä, luontovalokuvaaja ja eläköitynyt toimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut