Tv-viihteessä on tapahtunut jyrkkä luokkajako - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Tv-viihteessä on tapahtunut jyrkkä luokkajako: Ilmaiskanavat syytävät silkkaa roskaa, suoratoistopalvelut tarjoavat laatua maksukykyisille

25.8.2019 10:39

Muutama vuosi sitten puhuttiin siitä, kuinka tietotekniikka jakaa kansaa kahtia. Vähävarainen osa ihmisistä ei päässyt osalliseksi edistyneestä tekniikasta ja oli siksi syrjäytymässä.

Sittemmin juopa on vain syventynyt. Kaikilla ei todellakaan ole varaa esimerkiksi kehittyneimpiin älypuhelimiin, joiden hinta on jo kivunnut yli tuhannen euron.

Samaan aikaan kuitenkin televisioiden hinta on laskenut. Telkkarin katselu oli aiemmin harvoja hupeja, johon köyhällä kansallakin oli varaa.

Ohjelmia voi toki edelleen katsella ilmaiskanavilta, mutta juopa ohjelmatarjonnassa on jo todella syvä. Perinteisen telkkarin tarjonta on kalpea aavistus siitä, mitä älytelevisioiden avulla on mahdollista katsoa maksullisista suoratoistopalveluista.

Jo vuosia sitten maksulliset tv-kanavat omivat jalkapallon ja jääkiekon huippusarjat. Siirtymä on sittemmin vain kiihtynyt ja maksulliseksi muuttuneen tarjonnan kirjo laajentunut.

Sama kehitys näkyy nyt myös tv-sarjoissa ja elokuvissa.

Ilmainen Yle Areena on hyvä palvelu, ja sen ohjelmakirjastosta voi löytää kiinnostavaa katsottavaa. Areenaa ovat kuitenkin riivanneet tekniset vaikeudet, jotka ovat ainakin Samsungin ja Panasonicin telkkareissa aiheuttaneet ohjelman "hyytymistä" kesken katselun. Kesällä Areenaa ilmeisesti värkättiin uuteen uskoon, ja bugit ovat nyt toivottavasti poistuneet.

Muutamia valopilkkuja lukuun ottamatta Areenaan on kuitenkin turha odottaa etenkään kotimaisia sarjauutuuksia, kiinnostavista ulkomaisista huippusarjoista puhumattakaan.

Uunituoretta kotimaista tv-draamaa ei kannata hakea myöskään kaupallisten tv-yhtiöiden ilmaiskanavilta. Niiden ensi-illat on siirretty maksumuurin taakse Cmoren ja Elisa Viihteen kaltaisiin suoratoistopalveluihin.

Aallonmurtaja, Roba, Ivalo, Bullets ja Kaikki synnit ovat tästä laadukkaita esimerkkejä. Osa maksullisesta ohjelmistosta valuu myöhemmin ilmaiskanaville.

Samaan aikaan kaupalliset tv-yhtiöt täyttävät ilmaiskanavansa järkyttävällä määrällä "suosikkiohjelmiaan", kuten Love Island Suomi, Temptation Island Suomi, First Dates Suomi, Big Brothers Suomi, Fort Boyard Suomi, Selviytyjät Suomi ja The Wall Suomi. Pienintä yhteistä nimittäjää ei tarvitse arvailla.

Tässä seurassa Marco Bjurströmin Ylen lauantai-iltojen ratto Hyvät katsojat tuntuisi melkein houkuttelevalta, niin väsynyt kuin se onkin, ellei suoratoistotarjonta olisi napin painalluksen päässä.

Valitettavaa on, että silkkaa roskaa tarjotaan nimenomaan sille kansanosalle, joka on perinteisen television suurkuluttajia. Monet heistä ovat kokeneet vuosikymmenten aikana tv-ohjelmien alamäen ja joutuvat nyt huomaamaan, mihin on tultu. Monilla heistä ei valitettavasti varaa maksaa paremmastakaan.

On helppo sanoa, etteivät suoratoistopalvelujen kuukausimaksut vie ketään konkurssiin. Olisi kuitenkin pilkantekoa sanoa näin pitkäaikaistyöttömälle tai pienituloiselle eläkeläiselle.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut