Mies lähenteli minua porilaisella huoltoasemalla - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Mies lähenteli minua porilaisella huoltoasemalla ja suuttui, kun avasin suuni – ja se tuntuu mahtavalta

Satakunnan Kansan toimittaja Anniina Nikander. Kuvat kolumniin, alakertaan, henkilökorttiin, jne.­

25.7.2020 3:00

Mies lähenteli minua kesäkuussa porilaisella huoltoasemalla. Kun pyysin ottamaan etäisyyttä ja mainitsin koronan, hän suuttui ja kirosi.

Se, että olin ylipäätään saanut jotain sanottua, vaati tältä vuodelta lukuisia epämiellyttäviä kokemuksia.

Yksi mies on esimerkiksi yrittänyt käskeä minua riisumaan vaatteeni kesken porukkamme korttipelin. Toinen on päättänyt, että minua saa hieroa ilman lupaa.

Aiemmin kesällä samaisella huoltoasemalla vanhempi mies laukoi minulle sopimattomia kommentteja. Yksi seurueesta sanoi häpeävänsä niitä. Valitettavasti yleensä kukaan ei puutu tilanteisiin mitenkään. En edes minä itse.

En syytä tästä ketään. Seksuaalisen häirinnän tilanteet tulevat yleensä hyvin yllättäen. Reagoin niihin tavallisesti hymyilemällä. Kiltin tytön on parempi olla hiljaa ja aiheuttamatta draamaa.

Sukupuolistuneeseen väkivaltaan perehtynyt tutkija Satu Lidman kertoi Satakunnan Kansassa kesäkuun lopussa, että seksuaalirikoksen sattuessa omalle kohdalle voimakkaat kieltämisen ja vähättelyn mekanismit voivat lähteä käyntiin.

Kaikki kohtaamani teot eivät täytä rikoksen tunnusmerkkejä, mutta nämä mekanismit tunnistan niidenkin kohdalta.

Tasa-arvobarometrin 2017 mukaan seksuaalista häirintää koki kahden viime vuoden aikana 39 prosenttia naisista ja 17 prosenttia miehistä. Häirintää kokivat erityisesti nuoret naiset.

Satakunnan Kansan lukijat kertoivat kesäkuussa kyselyssä kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta ja häirinnästä. Eräs vastaaja kertoi kokeneensa lapsena ahdistelua, josta tunsi häpeää vuosikausien ajan. Itse olen esimerkiksi menettänyt kokemusteni takia yöunia ja kärsinyt vihan tunteista.

Seksuaalisesta ahdistelusta ja häirinnästä on puhuttu paljon Me too -liikkeen synnyttyä vuonna 2017. Osittain tämän ansiosta olen oppinut tunnistamaan itseeni kohdistuvia tilanteita. Ikäväkseni olen todennut, että niitä on jatkuvasti.

Nyt opettelen sanomaan vastaan häiritsijöille. Koskemattomuus on sinunkin oikeutesi.

Viimeksi sain jo suuni auki. Draamaahan siitä syntyi, mutta se tuntui aika lailla paremmalta kuin hiljaa hymyileminen. Mies nimittäin häipyi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?