Rasismi Suomessa hävettää – se ei ole ihmisen luontainen ominaisuus, rasismi on opittua - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Rasismi Suomessa hävettää – se ei ole ihmisen luontainen ominaisuus, rasismi on opittua

16.6.2020 6:00 | Päivitetty 16.6.2020 10:48

Pohjanmaan Teuvalla pahoinpideltiin edellisviikonloppuna tummaihoinen mies sairaalakuntoon. Useamman auton takaa-ajon jälkeen uhrin auto pysäytettiin ja mies hakattiin liikkumattomaksi. Auton ikkunat rikottiin ja sen kylkeen maalattiin teksti ”MAMU”. Poliisi ei ole löytänyt mitään viharikokseen viittaavaa.

Suomessa poliisiin on kuitenkin luotettu. Toisin on Yhdysvalloissa. George Floydin kuolema on vain jäävuoren huippu. Yhdenvertaisuus ei ole kaikkien oikeus.

Rakenteellinen rasismi on ongelma myös Suomessa. Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvitys viime viikolta kertoo karulla kielellä, kuinka afrikkalaistaustaiset suomalaiset tulevat syrjityiksi kouluissa, työpaikoilla ja kadulla – auktoriteettien toimesta.

Joidenkin mielestä oli liioittelua järjestää Black Lives Matter -mielenosoitus myös Suomessa. En kuulu heihin. Selvitysten mukaan liki kaikki afrikkalaistaustaiset suomalaiset ovat kokeneet tahallista tai tahatonta rasismia. Being black in the EU -tutkimuksen mukaan Suomi koettiin kaikkein rasistisimmaksi tutkituista 12:sta EU maasta.

Rasismi ei ole ihmisen luontainen ominaisuus. Se on opittua. Surullisinta on, että sen kohteeksi joutuvat myös lapset ja syrjinnän taustalla ovat vanhemmilta opitut ennakkoluulot. Voisimme jokainen tarkastella omaa käytöstämme ja arjen pieniä sanoja ja tekoja.

Valitettavasti joidenkin suomalaisten arjen sanoja ja tekoja kuvaa järkyttävällä tavalla perussuomalaisen ajatuspajan julkaisema teos: ”Totuus kiihottaa”. Naisviha ja rasismi kulkevat siinä käsi kädessä. Rajat ylittävällä pariutumisella suomalaiset pihtarinaiset ovat tiemmä muokanneet kansamme geeniperintöä tavalla, joka on rikkonut biologisen rodun ja etnisen kansan luottamuksen.

Oma lukunsa on perussuomalaiskansanedustaja Ano Turtiaisen tanssi George Floydin haudalla. Välttämättömyydestä perussuomalaiset erottivat hänet ryhmästä. Kaikkia rasismirikoksista tuomittuja ryhmästä ei ole erotettu.

Olemme maailman onnellisin kansa ja meillä olisi eväät parempaan. Silti sorrumme täydelliseen sivistymättömyyteen ja metsäläisyyteen. Joillekin meistä tekisi hyvää käydä joskus muuallakin kuin Esson baarissa.

Huonona loppukevennyksenä vakavan aiheen äärelläkin voi pudistella päätä Ruotsin sisäministeri Mikael Dambergin huolelle. Kokevat Suomen matkustusrajoitukset ruotsalaisia syrjiviksi. Kerrankos sitä finnjävelinkin seura kelpaisi. Hyvää juhannusta myös sinne lahden taakse.

Kirjoittaja on porilainen asianajaja ja varatuomari.

Juttua korjattu 16.6. klo 10.44: Kansanedustaja Ano Turtiaisen nimestä poistettu kirjoitusvirhe.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: