Taas meiltä puuttuu yhteinen visio - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Taas meiltä puuttuu yhteinen visio

30.1.2020 6:00

Piirtelimme taannoin lasten kanssa yhdessä. Minä muistin lapsuudestani, kuinka äitini ja ekaluokan opettajani piirsivät maailman kauneimpia prinsessahahmoja. Ne olivat ihastuttavia kuin prinsessat satukirjoissa.

Muistelin kruunua, hiuskiharoita ja pullean laskosmekon pitsireunoja. Lyijykynä tallensi muistojani ja mielen tuotoksia viivoiksi. Pienet pojat eivät peitelleet hämmästystään. He vaativat kuulla piirtämisen salaisuuden.

Walt Disneyn yksi suuria lausahduksia on, että jos pystyt kuvittelemaan jotain, niin pystyt sen myös toteuttamaan.

Yksi typerryttävimpiä tunteita on se, kun on vuosien ajan puhunut jokaisessa sopivassa tilanteessa mielikuvituksen rakentamasta tulevaisuuskuvasta, ja taas yhden sellaisen katsauksen päälle saa kylmää vettä niskaan saatesanoin: ”Meiltä puuttuu visio.”

Miten niin? Keneltä se puuttuu? No suurin piirtein kaikilta kai.

Aluksi kiroilin paljon – mielessäni, mutta työni parissa olen nähnyt, että ongelma on universaali. Haluaisin tavata henkilön, joka on poikkeuksetta onnistunut viestimään kaikki kuvitelmat ja suunnitelmat siitä, miten visio toteutuu. Viestintä on monimutkaista ihan kaikille.

Leuka siis rintaan ja kohti taas möykkyä. Ennen kuin kiroilet muille, pohdi, että oletko ilmaissut, minne haluat mennä ja miten? Kaikki eivät ole vieläkään tunnistaneet, miksi he kokisivat tarpeelliseksi ponnistella tämän matkan eteen. Joka päivä joku horjuu ja harkitsee työpaikan tai työkavereiden vaihtoa.

Melkoinen kapellimestari tarvitaan pitämään sävel yhteisenä. Monet vieläpä panttaavat omia mieltymyksiään eivätkä läheskään kaikki tiedä, mitä he elämältään tahtovat.

En minäkään joka päivä tiedä. Kannustan ajamaan itsensä siihen nurkkaan, jossa pitää tahto määritellä. Joskus se vaatii unettomia öitäkin. Sanon sitä sisäiseksi yrittäjyydeksi. Että edes yrittää käyttää aikansa johonkin tärkeään.

Käytännössä jatkuvasti on epäselvää, miten minun ponnisteluni ja visioni kulkevat samaa matkaa sinun ponnisteluidesi ja visiosi kanssa. Kaikki kulminoituu viestintään. Kuka osaa ilmaista itseään?

Pojille kerroin, että äiti on piirtänyt elämässään ainakin tuhat prinsessaa ja kymmeniä tuhansia tunteja kaikenlaisia kuvioita. Ensimmäiset eivät olleet sieviä ollenkaan. Niissä oli vikana milloin mittasuhteet, milloin kasvonpiirteet, milloin mikäkin. Tänään äiti vihdoin onnistui.

Leena Roskala

Kirjoittaja tarinoi tulevaisuutta viestintätoimistossa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut