Porilaisen päätöksentekoteatterin uusin farssi - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Porilaisen päätöksentekoteatterin uusin farssi

17.10.2019 0:03

Farssissa hahmot ja tilanteet ovat liioiteltuja ja tapahtumat yllättäviä, epätodennäköisiä ja arvaamattomia. Juoni on mutkikas ja nopeasti etenevä. Näin selittää Tieteen sanakirja.

Porilaisen päätöksentekoteatterin uudessa ensi-illassa nähdään vinksahtanut farssi Alas Annis. Ensi-iltansa näytelmä sai viime perjantaina, kun Satakunnan Kansa uutisoi lavasteissa käydystä keskustelusta Anniksen siirtämiseksi pois Porin kaupungin alaisuudesta.

Tyypillisesti kuntapoliittiset näytelmät, joita päätöksenteoksikin kutsutaan, käsikirjoitetaan toimialoilla ja ohjataan lautakunnissa. Siunauksensa teokselle antaa taiteellisena johtajana kaupunginhallitus ja esirippu nostetaan kaupunginvaltuustolle. Toisin taas kävi.

Koska farssille ominaista on nopea tempo, riittää sitä tässäkin kappaleessa. Syyskuun viimeisenä päivänä kaupunginhallitus kehotti talousyksikköä yhdessä sivistystoimialan kanssa käynnistämään valmistelun Anniksen aseman arvioimiseksi niin, että asia voidaan käsitellä vuoden 2020 talousarviokäsittelyn yhteydessä. Alle kahden viikon pohdinnan tuloksena kaupunginjohtaja esittää hallitukselle perjantaina päätettäväksi Anniksen siirtämisestä yhdistystoimijoiden harteille 2021 alkaen.

Päätöksentekoteatterin taiteellinen johto ohitti sekä käsikirjoittajien näkemyksen että ohjaajien ohjausvastuun, näyttämötaiteilijoiden näkemyksestä puhumattakaan. Ihmeissään ovat niin teatterin henkilökunta kuin maksava yleisökin.

Farssin tarkoitus on saada yleisö hymyilemään, jopa nauramaan. Nyt nauru on korkeintaan epäuskoista tuhinaa.

Farssien juonenkäänteet ovat usein itseään toistavia ja tunnistettavia. Tässäkin ensi-iltanäytelmässä historia toistaa itseään. Jälleen kerran Anniksen olemassaolo ja toiminnan merkitys tyynesti kyseenalaistetaan. Ja jälleen kerran Anniksen tukijat ja annislaiset näyttävät voimansa.

Tämä saisi olla se viimeinen kerta.

Päätöksentekoteatterin yleisö heräsi. Parissa vuorokaudessa adressi Anniksen toiminnan säilyttämiseksi kaupungin omana toimintana on kerännyt puolisentoista tuhatta allekirjoitusta. Anniksen arvo tulee jälleen kuulluksi ja nähdyksi – toivottavasti myös ymmärretyksi.

Farssin lajityyppiin kuuluu se, että epämääräinen tempoilu päättyy onnelliseen loppuun. Toivottavasti myös tässä näytelmässä.

Kirjoittaja on vihreiden kaupunginvaltuutettu, joka kiusaantuu farssinäytelmistä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: