Yle tarttuu Mäntyluodon tuhkankäsittelylaitokseen valtakunnallisessa ohjelmassaan – Asiantuntijat kaihtoivat MOT:n studiota - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Yle käsittelee Mäntyluodon tuhkankäsittelylaitoksen ”suolaisia jätevesiä” valtakunnallisessa ohjelmassaan – Asiantuntijat kaihtoivat MOT:n haastattelua

20.1.2020 12:20 | Päivitetty 20.1.2020 13:33

Mäntyluodon tuhkankäsittelylaitos nousee esille tänään valtakunnan mediassa, kun Ylen puolituntinen MOT-ohjelma käsittelee asiaa. Ohjelma on jo katsottavissa Yle Areenassa.

Lähtökohtana ovat paikallisen Puhtaan meren puolesta -yhdistyksen (PMP) jäsenten huolet. Äänessä onkin koko joukko yhdistyksen aktiiveja.

Katsoessa tulee sellainen olo kuin Fortumin kierrätys- ja jäteratkaisut -liiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa yrittäisi puolustaa laitostaan heitä vastaan ely-keskuksen erikoisasiantuntija Harri Helmisen tuella.

Helminen tietysti luonnollisesti puolustaa asiantuntijalausuntojaan. Ely-keskuksella on ympäristöluvan valmistelussa asiantuntijarooli.

PMP:n ulostuloissa on ollut huomattavaa, kuinka puheenjohtaja Jyrki Kangas on pyrkinyt tuomaan esiin omia asiantuntijoitaan. Ylen ohjelmassa on äänessä esimerkiksi PMP:n hallituksen jäsen, kemian tohtori Mari Granström, jonka mielipidekirjoituksen Satakunnan Kansakin hiljattain julkaisi.

Granström sanoo, ettei kukaan pysty arvioimaan mitä Fortumin laskemat aineet aiheuttavat meressä. Tästä huolimatta hän tulee siihen lopputulokseen, että ne vaarantavat meren.

MOT mainitsee, että he lähestyivät toistakymmentä asiantuntijaa, mutta kukaan heistä ei halunnut tulla kameran eteen kommentoimaan asiaa. Se on harmillista, koska se jättää tietysti ilmaan kysymyksen, miksi he eivät ole halunneet puhua.

Voi olla, että osa heistä ei ole kokenut asiaa yksinkertaisesti niin läheiseksi, että olisivat uhranneet työpäivästään aikaa haastattelulle. Moni asiantuntija on voinut myös kokea epämieluisaksi esiintyä ohjelmassa, jonka lähtökohdan voi arvata olevan pelkojen värittämä.

Asiantuntijoiden olisi kuitenkin syytä tuntea vastuuta yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumisesta. Vaikka keskusteluilmapiiri on usein tunnelatautunut ja faktoja kaihtava, näkemysten esittämistä ei ole syytä jättää pelkästään niille, jotka pitävät kovinta melua.

Osittain asiantuntijoiden poissaolosta johtuen ohjelma ei pääse aiheeseen kovin syvälle kiinni. Se jää Fortumin ja PMP:n väliseksi jankkaamiseksi. Satakunnan Kansa kuuli asiantuntijoita muun muassa vuoden takaisessa reportaasissa.

Fortumin Saarimaa ihmettelee, miksi heidän laitostaan vastustetaan niin ärhäkästi. Hänen mukaansa rannat ovat täynnä tehtaita, joiden ympäristöluvat ovat paljon löyhempiä.

Se on hyvä kysymys, ja siinä on varmasti peiliin katsomisen paikka. Aika tavalla kaikessa hiljaisuudessa yhtiö laitoksensa Poriin sai ajettua. Kaupunki teki päätöksen rakentamisluvasta ilman mitään merkittävää keskustelua.

On turha hehkuttaa avoimuutta ja kansalaisten osallistamista, kun keskustelua ei uskalleta käydä silloin, kun sitä olisi syytä käydä.

MOT:n ohjelma ”Valtionyhtiön suolaiset jätevedet” on katsottavissa Yle Areenassa ja Yle TV1:ssä kello 20.

Kolumnia on päivitetty kello 13.33: Muutettu ilmaus Pasilan studiosta haastatteluksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: