Pystyimme rajoittamaan elämäämme pandemian uhatessa – Miksi emme pystyisi elintapojemme kohtuullistamiseen ilmastokriisissä? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Pystyimme rajoittamaan elämäämme pandemian uhatessa – Miksi emme pystyisi elintapojemme kohtuullistamiseen ilmastokriisissä?

28.7.2020 4:00

Tänä keväänä olemme oppineet lotraamaan käsidesillä, välttelemään kättelyä, palaveeraamaan tietokoneen välityksellä, sukuloimaan videoyhteydellä ja suunnittelemaan viikon ostokset etukäteen. Olemme kohtuullisen pienellä valituksella sietäneet senkin, että kapakkareissut vaihtuivat kalsarikänneihin ja kesäfestarit livestriimeihin.

Ulkomaanreissut peruttiin, mutta osasimme innostua lähiluonnosta. Ravintolaan ei päässyt, mutta löysimme noutoruoan.

Pandemian uhatessa keksimme keinot selviytyä ja siedimme epämukavuutta arjessamme. Kuuntelimme asiantuntijoita ja uskoimme tieteentekijöitä. Ymmärsimme, että meidän on pakko toimia – jokaisen on kannettava vastuuta.

Nuoria, ja vähän vanhempiakin, ilmastoaktivisteja kauhistuttaa, miksi emme osaa suhtautua ilmastokriisiin yhtä suurella vakavuudella.

Ilmastonmuutos uhkaa maapallon elinkelpoisuutta monella tapaa, mutta pidämme päästöjen rajoittamista edelleen jonkun muun tehtävänä. Pidämme kaikkea totuttua ulkomaanlennoista katumaastureihin ansaittuna etuoikeutenamme.

Maapallon keskilämpötila nousee ja lämpeneminen on arktisella alueella kaksi kertaa nopeampaa kuin muualla.

Norjan Huippuvuorilla on viikonloppuna mitattu uusi lämpöennätys. Huomattava osa arktisen alueen ympärivuotisesta jääpeitteestä on jo hävinnyt ja alueen eläimet ovat hätää kärsimässä. Muun muassa jääkarhuilta loppuu elintila ja ne uhkaavat hävitä vuosisadan loppuun mennessä. Monia muita eliö- ja eläinlajeja uhkaa sukupuutto.

Suomessa ilmastonmuutos aiheuttaa vaikeuksia muun muassa saimaannorpalle ja lohikaloille. Naali on sukupuuton partaalla.

Meriveden nousu uhkaa maailman rannikkoja ja tällä hetkellä 600 miljoonaa ihmistä asuu alavilla alueilla. Sään ääri-ilmiöt lisääntyvät, myrskyt aiheuttavat tuhoja ja kuivuus altistaa metsäpaloille. Ruoantuotanto vaikeutuu ja vesiturvallisuus on vaarassa.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat tulleet elämäämme hiipien, mutta vauhti kiihtyy koko ajan.

Meiltä edellytetään toimintaa. Tarvitaan poliittisia päätöksiä kansainvälisellä ja paikallisella tasolla. Tarvitaan käytännön tekoja globaaleista yrityksistä yksittäisiin kansalaisiin. Suuri osa päästövähennyksistä voidaan tehdä jopa elämänlaatuamme parantamalla ja tasa-arvoa vahvistamalla.

Osa muutoksista edellyttää kuitenkin myös luopumista ja pientä epämukavuutta. Viime ajat ovat osoittaneet, että pakon edessä koko maailma pystyy nopeaan toimintatapojen muutokseen. Oikea aika herätä toimimaan olisi ollut jo aikoja sitten, mutta viimeinen hetki on nyt.

Kirjoittaja on Porin kaupunginvaltuutettu (vas.).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos