On pelottavaa huomata olevansa itsekin historian rattaissa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Olemme nyt itsekin historian rattaiden puristuksessa

22.3.2020 6:00

Historian isoilla kriisitilanteilla on usein ollut vielä kokoaan suurempi ja pitkäkestoisempi muutosvaikutus maailmanmenoon. Kriisien ravistelussa vallitsevien järjestelmien heikkoudet tulevat esiin ja jättiläisten savijalat murtuvat.

Historiaa oppikirjoja lukiessa tosin helposti unohtuu, että muutosten hinnan maksavat aivan tavalliset ihmiset. He olivat omasta tahdostaan riippumatta jääneet huonoon väliin historian valtavissa rattaissa.

Musta surma vei pohjan feodalismilta, mutta myös kymmenien miljoonien ihmisten hengen. Ensimmäinen maailmansota romutti vanhan monarkioiden dominoiman maailmanjärjestyksen, mutta koitui myös miljoonien kuolemaksi. Tšernobylin onnettomuus vaikutti vahvasti Neuvostoliiton romahtamiseen ja sitä kautta Euroopan yhdentymiseen, mutta monet maksavat hintaa edelleen.

Koronapandemia ei toivottavasti ole paisumassa likimainkaan yhtä suureksi kriisiksi kuin pahimmat esimerkkitapaukset, mutta maailmaa tämäkin kriisi silti näyttää muuttavan. Eikä tätä pääse pakoon kirjan sulkemalla. Olemmekin nyt itse historian rattaissa, halusimme sitä tai emme.

Isoista pysyvistä muutoksista voi toki esittää vasta arvauksia, sillä kriisin lopullinen mittakaava, kesto ja välittömät vaikutukset ovat vielä epäselvät.

Kukaan ei edes vielä tiedä, kuinka kivulias talouden taantuma tästä kaikesta seuraa. Puhumattakaan siitä, että kuinka moni vielä sairastuu tai jopa menehtyy koronaviruksen takia.

Jo nyt näyttää kuitenkin siltä, että pysyviä muutoksia on luvassa varsinkin globaaliin talousjärjestelmään. Se kun kestää ilmeisen huonosti kriisitilanteita varsinkin, kun kriisin juuret ovat juuri Kiinassa.

Olisi maalaisjärjelläkin ajateltuna järkeenkäypää, että esimerkiksi tuotantolaitoksia hajautettaisiin nyt Kiinasta muualle maailmaan. Monien teollisuusyritysten toiminta oli jumissa nopeasti, kun Kiina sulkeutui taistelemaan koronaa vastaan.

Tuotannon Kiina-keskeisyyden purkaminen voisi toteutuessaan tuoda uusia tuotantolaitoksia ja sitä kautta työpaikkoja myös Suomeen. Tämä on toki yltiöoptimistista ajattelua, mutta valonpilkahduksille on nyt tarvetta. Edes hypoteettisille sellaisille.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut