Säkylässä kotikutoinen sotesotku - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Säkylässä kotikutoinen sotesotku

9.7.2020 6:00

Säkyläläinen kunnalliselämä on viime aikoina ollut terveyspoliittisessa selvitystilassa. Avoterveydenhuollon kehittämistoimien käytäntöön soveltaminen on saanut ristiriitaisen vastaanoton.

Tarvittavaa toimintakulttuurin muutosta ei ole osattu markkinoida yhteisenä ponnistuksena. Terveyskeskuksen henkilöstön keskuudessa on ollut perinteistä muutosvastarintaan, eikä kriiseiltä ole vältytty. Lääkäreitä on oireenmukaisesti irtisanoutunut. Lopulta työilmapiiriselvityksen uskottiin tuoneen esiin kipukohdat, joiden olemassaoloa ei kiistetä.

Johtavat luottamusmiehet ovat toimineet tahollaan. Kunnanhallitus ja välillä pienempi keskustajohtoinen kärki on pitkin kevättä ja kesää etäkokoustanut. Ratkaisua etsittiin vielä hallituksen asiantuntijalautakunnalla laajennetussa iltakoulussakin. Yksimielisyyttä menettelytavoista ei löytynyt.

Ongelmat tulivat laajemmin julkisuuteen, kun valtuuston puheenjohtaja Veli-Pekka Suni (kesk.) ilmoitti eroavansa ja kehotti ylilääkäri Susanna Holmlundia tekemään samoin. Tämän jälkeen alkoi lausuntoja ilmaantua eri tahoilta. Väliportaan esimiehet kirjelmöivät tukensa sektorin johdolle ja ylilääkärille. Sosiaalipuolen henkilöstö oli niin ikään puolustamassa esimiehiään. Sotelautakunnan puheenjohtajat toivat tiettäväksi tyytyväisyytensä johtovastuussa oleviin.

Sunin ero on synnyttänyt keskustelun siitä, onko kyseessä vastuun pakoilu vai vastuun kanto. Jos johtava luottamusmies ei saa tahtoaan läpi, onko silloin moraalisesti oikein häipyä, vai pitäisikö tyytyä tappioonsa ja jatkaa tehtävässään muiden laatimien askelmerkkien mukaan.

Monen mielestä Sunin ero tuli vääjäämättömäksi jo silloin, kun hän asetti oman auktoriteettinsa peliin ja hävisi. Hänen, kunnanhallituksen puheenjohtajan ja kunnanjohtajan ilmoitus ylilääkärille, ettei tämä nauti kolmikon luottamusta, oli turha. Hallintosäännön hengessä sotelautakunnan luottamus riitti.

Köyliöläistaustainen Suni tunnetaan siviilissä leppoisana. Hänen johdollaan on helppo purjehtia myötäisessä. Vastaiset saavat miehen kärsimättömäksi. Sunin arvioidaan nyt pohtineen myös edessä olevia haasteita: Köyliön terveysaseman sulkemista ja yhden alakoulun lakkauttamista.

Nyt tulleen negatiivisen julkisuuden vastapainoksi Säkylä pyrkii luomaan ympärilleen positiivista pöhinää. Elämää Säkylässä – Valitse Sä Kyläsi -hanke käynnistyy tänään torilla Leader Pyhäjärviseudun rahoituksella ja Säkylä-seuran toteutuksella.

Kirjoittaja on eläköitynyt alakoulun rehtori, nykyinen vaari.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?