Kolumni: Keskusta ja Pori, kaksi auringonlaskun marjaa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Keskusta ja Pori, kaksi auringonlaskun marjaa

23.6.2020 4:00

Porin kaupungilla ja Suomen keskustalla alkaa olla turhan paljon yhteistä, ja se on niiden oma vika.

Molemmilla on takanaan loistava tulevaisuus. Pori oli 1950-luvun alkajaisiksi maan viidenneksi suurin kaupunki. Takana olivat muun muassa Oulu, Kuopio ja Jyväskylä. Vaan eipä ole enää. Keskustan kannatus kärvistelee itkettävän ja naurettavan välimaastossa. Puolue yrittää taas uutta alkua, mutta jos se ei onnistu, aina voi yrittää seuraavan kerran.

Poria ja keskustaa ei ole siunattu viime aikoina hyvällä herraonnella ja viisailla päätöksillä, joten nekin ovat näille kahdelle alisuorittajalle yhteistä. Ministeri Krista Kiurun (sd.) kipparoima kaupunginvaltuusto osoitti yöttömän yön kokouksessaan, että aina voi mennä riman ali. Katri Kulmunin johtaman keskustan kompastelua on vaikea verrata mihinkään.

Molemmat kaipaavat uutta elinvoimaa. Pori ei sitä saa, vaikka se viisikymmenkertaistaisi köyhien asuntoalueiden tonttivuokrat. Käy tasan päinvastoin. Keskusta ei nouse ojan pohjalta, vaikka Katri vaihtuisi Annikaan. Tarvitaan vähän suurempi herätys.

Keskustalla on, toisin kuin Porilla, toivoa, jos koronasodalla on sama seuraus kuin jatkosodalla. Kalliille paperille painettu, kovakantinen, mutta vain yhden euron sysmäläisellä kirppiksellä maksanut Jouni Kallioniemen Elämä sodanjälkeisessä Suomessa -kirja (Vähäheikkilän Kustannus 2009) kertoo, että muuttoa maalta kaupunkiin pyrittiin estämään kaikin voimin. Piti olla muuttolupa ja asumislupa, ja molemmat olivat kiven alla. Se sataa keskustan laariin, mutta on erityisen huono asia taantuvalle Porille.

Keskustalta oli ovela veto suostutella puolueen nykysatraappi Matti Vanhanen uudeksi valtiovarainministeriksi. Vuoden 2008 finanssikriisin aikoihin hän pääministerinä kehotti suomalaisia pesemään toistensa paitoja, jotta talous pelastettaisiin.

Nyt on aika patistaa kaikki marjaan vuoden 1944 malliin, ellei hän ole jo niin tehnyt. Silloin nuoret talkoolaiset keräsivät marjoja miljoonia kiloa. Siinä tulee tulevaisuuden sometoivoille varmasti keskustaa ikävä, kun he konttaavat 2020-luvun maaseutu-Suomea uuteen nousuun.

Sotien jälkeen Suomessa korotettiin huviveroa kymmenellä prosentilla, koska kansa halusi tanssia. Ei muuta kuin huvivero uudelleen käyttöön, paitsi tanhuille.

Ja lisäksi: EU:lle maksettavista koronasotakorvauksista on aina varaa lohkaista riihikuivaa Suomen maaseutua ajattelevalle puolueelle.

Mutta mikä pelastaisi Porin? Toivoa ei taida olla, ellei olisi ensi kevään vaaleja.

Kirjoittaja on entinen politiikan toimittaja, joka asuu Porin Pormestarinluodossa

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: