Sillä aikaa Ruotsissa – naapurimaan viileän laskelmoiva suhtautuminen koronakriisiin on yllättänyt monet - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Sillä aikaa Ruotsissa – naapurimaan viileän laskelmoiva suhtautuminen koronakriisiin on yllättänyt monet

6.5.2020 6:00

Ruotsin muusta Euroopasta poikkeava koronalinja on herättänyt laajaa huomiota. Ruotsi on pitänyt yhteiskunnan "kokonaisetua” tärkeämpänä kuin ensimmäisiä uhrilukemia.

Viileän laskelmoiva suhtautuminen kriisiin on yllättänyt monet. Eihän se sovi mielikuviimme yliempaattisesta ruotsalaisesta kansankodista.

Komediaryhmä Kummeli teki 1990-luvulla Maailma liekeissä- sketsejä. Sketsin alussa näytetään otteita maailmansotia käsitelleistä dokumenttielokuvista. Jylhä kertojanääni kuvailee sodan taisteluita

Sen jälkeen tulee teksti ”sillä aikaa Ruotsissa”. Kuvaan tulevat urheilushortseihin ja hihattomaan Tre Kronor-paitaan pukeutuneet kummelihahmot, jotka pelaavat pingistä ja pomppivat iloisesti trampoliinilla. Näin Kummeli tiivisti 30 sekunnissa erään syvään iskostuneen stereotypian.

Kukaan ei ole onneksi vielä vaatinut, että kummelien pitäisi pyytää anteeksi ruotsalaisilta. Parempi onkin, sillä ruotsalaisesta televisioviihteestä löytyy rutkasti kuvia suomalaista hölmöinä metsäläisjuntteina.

Kansalliset ennakkoluulot ovat viihteen pysyvää käyttöainetta. Mielikuva ruotsalaisista (miehistä) onnellisesti diskuteeraavina pehmoina istuu kai yhtä syvässä kuin omakuvamme suomalaisista karskeina vaikenijoina. Muuttaako koronakriisi tätä käsitystä?

Ruotsin linjanvetäjä korona-asioissa on valtionepidemiologi Anders Tegnell. Hänen asemansa on kansainvälisestikin poikkeuksellinen: poliitikot ovat noudattaneet Tegnellin suosituksia. Tätä on asiantuntijavalta parhaimmillaan – tai pahimmillaan.

Tegnell näyttää ajattelevan kuin rintamakomentaja, joka on valmis hyväksymään miehistötappiot taistelun voittamiseksi. Tässä sotametaforassa on tosin yksi ongelma: ”sodassa” kuolleet ovat etupäässä vanhuksia.

Juuri nyt Ruotsin valitsema linja näyttää kylmäävältä ihmiskokeelta. Kun koronakuolemien määrä suhtautetaan väkilukuun, Ruotsin uhrilukema on kuusinkertainen Suomeen verrattuna. Liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä tästä ei kannata vielä vetää. Koronan globaaleja uhrilukemia ja talousvaikutuksia voi arvioida vasta vuosien kuluttua.

Saa nähdä, mikä on Tegnellin arvostus silloin.Onko hän julkisessa häpeäpaalussa Ruotsin korkeiden kuolinlukujen vuoksi? Vai pidetäänkö häntä visionäärinä, joka uskalsi vetää omaa linjaa ja esti maansa talousromahduksen?

Yksi asia on varma. Silloinkin löytyy jälkiviisaita kolumnisteja, jotka kertovat, miten asiat olisi pitänyt hoitaa.

Poliitikoilla ei ole tätä etuoikeutta. Heidän on tehtävä päätöksiä tässä ja nyt.

Kimmo Ahonen

Kirjoittaja on projektipäällikkö ja filosofian tohtori Tampereen yliopistossa Porin yliopistokeskuksessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?