Eeva Kalli kolumni: Yksinäisyys yhteisenä haasteena - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Yksinäisyys yhteisenä haasteena – Kolmas sektori tarjoaa jo paljon mielekästä toimintaa, mutta miten turvaamme ihmisten pääsyn tämän toiminnan pariin?

7.10.2019 6:00

Lähes joka kymmenes suomalainen kokee yksinäisyyttä arjessaan. Erityisen moni heistä on ikäihminen. Harva heistä on valinnut yksinäisyyttään tietoisesti. Seuraukset voivat kuitenkin olla moninaiset.

Jokaisella ihmisellä pitäisi olla oikeus lähiyhteisöön. Sosiaalinen verkosto ja kanssaihmisten läsnäolo kuuluvat olennaisena osana hyvään ja turvalliseen elämään. Tästä huolimatta toinen ihminen tai mikään sosiaalinen yhteisö, ei ole kaikkien ikäihmisten ulottuvilla.

Jos hyvin käy, jokaisesta meistä tulee aikanaan vanha. Kunkin ikäihmisen tilanne ja tarpeet ovat kuitenkin omanlaisensa. Fyysinen ja psyykkinen terveys, arjen toimintakyky sekä sosiaalisen verkoston syvyys ja laajuus vaihtelevat. Myös henkilökohtaiset toiveet asuinjärjestelyihin ja elämäntapaan liittyen ovat yksilökohtaisia.

Olkoon oma tarve ja toive mikä tahansa, jokaisella ikäihmisellä pitää olla oikeus saada hyvää ja ihmisarvoista hoitoa ja hoivaa. On hyvä, että vanhuspalvelulakia nyt hoitajamitoituksen osalta päivitetään. Tämä ei kuitenkaan ratkaise koko kuvaa. Ikäihmisten hoivan laadukas järjestäminen edellyttää myös kotihoidon, omaishoidon ja erilaisten yhteisöasumiseen perustuvien ratkaisujen kehittämistä.

Julkisen ja yksityisen sektorin lisäksi tarvitsemme myös kolmatta sektoria - järjestöjä, seurakuntia ja vapaaehtoisia - kullakin näistä tahoista voi olla oma tärkeä roolinsa.

Yhteisöllisyyttä lisäävät asumisratkaisut ja panostukset kansalaisjärjestökentälle ovat hyviä ratkaisuja tarjoamaan turvaa ja merkityksellisyyttä ikäihmisten elämään. Parilla paikkakunnalla on jo lanseerattu taloyhtiöitä, joissa nuoret saavat asua pienemmällä vuokralla vastineeksi seuranpitämisestä ikäihmisille. Jossakin on kokeiltu eri-ikäisiä asiakkaita, lapsia ja vanhuksia, yhteen tuovia palvelukeskuksia. Mitä muuta voisimme ideoida yksinäisyyden taklaamiseksi ja uuden yhteisöllisyyden vahvistamiseksi?

Kolmas sektori tarjoaa jo paljon mielekästä toimintaa, mutta miten turvaamme ihmisten pääsyn tämän toiminnan pariin?

Haasteen ratkominen edellyttää monenlaisia toimia, niin yhteiskunnallisia, kuin meistä jokaisesta lähtevää uutta yhteisöllisyyttä.

Toivotan kaikille lukijoille hyvää alkanutta Vanhustenviikkoa. Haastan samalla jokaisen meistä pohtimaan, mitä itse voisimme tehdä omassa arjessamme ottaaksemme entistä paremmin huomioon hiljaisia kanssaihmisiä ympärillämme. Ainakin voimme alkuun kysyä mitä kuuluu ja miten voisin olla avuksi.

Kirjoittaja on satakuntalainen keskustan kansanedustaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos