Porilaiset eivät palveluita kaipaa, kunhan vaan Hesaan pääsee lentokoneella – luovutaan turhasta kolmen miljoonan lentoliikenteen tuesta, eikä kaupungin työpaikoista - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Porilaiset eivät palveluita kaipaa, kunhan vaan Hesaan pääsee lentokoneella – luovutaan turhasta kolmen miljoonan lentoliikenteen tuesta, eikä kaupungin työpaikoista

25.8.2020 6:00 | Päivitetty 25.8.2020 10:58

Kuntatalouden ahdinko on saavuttanut pisteen, jossa oikeistopoliitikkojen päiväunet ovat toteutumassa ja vuosikymmenten hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen on vaarassa muuttua purkutalkoiksi. Porissa pahimmat ennustukset koskevat jopa 450 henkilön vähennystä työntekijöistä. Luonnollisen poistuman, kuten eläköitymisten kautta toivotaan 250 henkilön vähennystä ja viranhaltijoiden laskelmien mukaan tarve on lisäksi merkittäville, enintään 200 henkilön irtisanomiselle.

Laskelma sisältää paljon epävarmuustekijöitä, verotuloennuste ja valtion maksuosuudet voivat elää paljonkin ja myös menopuoli on suuri kysymysmerkki. Valistuneet arviot ennustavat perusturvan kehyksen olevan monta miljoonaa alimitoitettu. Niinpä ei ole kovinkaan uskaliasta väittää, että ensi vuodelle laskettu 7 miljoonan sopeutustarve voi tuplaantua ja päälle pitää laskea vielä pandemian tuoma virhemarginaali.

Kaiken epävarmuuden keskellä varmaa on, että mitään ihmepelastusta kuntien talouden parantamiseksi ei ole odotettavissa. Talouden tasapainoa haettaessa tarve on miljoonien menovähennyksille ja tulonlisäyksille. Niinpä oikeiston tavoite julkisen sektorin supistamisesta näyttää lähes väistämättömältä. Joudutaan tilanteeseen, jossa kaikille yhteisiä, suomalaisen hyvinvoinnin perustana olevia julkisia palveluita ollaan ajamassa alas.

Tuskin kukaan kuvittelee, että kaupungin palkkalistoilla olisi satapäin ylimääräisiä käsipareja ja että henkilöstövähennykset eivät näkyisi palveluissa. Ennen kuin julistaudutaan tiettyyn tavoitteeseen työntekijöiden lukumäärässä, olisi syytä miettiä mistä ollaan valmiita luopumaan ja mikä on se palvelutaso, joka halutaan säilyttää. On selvää, että nykyiset suunnitelmat johtavat dramaattisiin muutoksiin kaupungin palveluissa.

Kaiken kurjuuden keskelläkin Satakunnalta ja Porilta tarvittaisiin myös suunnitelmia ja esityksiä siitä, miten alueelle saadaan lisää elinvoimaa, uusia työpaikkoja ja verotuloja. Porin veroprosentti kestää hyvin valtakunnallista vertailua ja korotus näyttää todennäköiseltä. Sen lisäksi tarvitaan panostuksia työllisyyteen.

Porin merkittävin satsaus elinvoimaan on lähes tyhjän lentokoneen lennättäminen Porin ja Helsingin välillä. Koronan vaikutusten jatkuessa pahimmillaan vuosia, jo ennestään kyseenalainen tuki näyttäytyy tehottomana. Luopumalla lentoliikenteen tuesta säästettäisiin vuositasolla yli 3 miljoonaa, joka kattaisi jo melkein puolet ensi vuoden 7 miljoonan tasapainotustarpeesta. Tehtyjä sopimuksia pitää toki noudattaa, mutta neuvottelut tukisopimuksen purkamisesta pitäisi aloittaa pikimmiten.

Raisa Ranta

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (vas.).

Päivitetty 25.8.2020 kello 10.58: Korjattu kirjoitusvirheitä otsikosta ja tekstistä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos