Kaikki on epävarmaa, paitsi tuki porilaiselle lentoliikenteelle - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Kaikki on epävarmaa, paitsi tuki porilaiselle lentoliikenteelle

2.6.2020 6:00

Enää ei ole uutinen, että kuntatalous on kriisissä. Verotulot heikkenevät merkittävästi, kun samalla palvelutarve kasvaa kiihtyvää tahtia. Tilanne oli kestämätön jo ennen koronaa, nyt se on sietämätön. Valtiolta odotetaan tukipakettia, mutta tuskin kukaan ajattelee sen pelastavan kuntia ahdingosta. Omien menojen lisäksi kuntien paikattavaksi tulee koronan aiheuttama sairaanhoitopiirien katastrofaalinen tilanne.

Pienet muutokset tai juustohöylä eivät auta, jos talous halutaan tasapainottaa. Ja halutaanhan se, muutaman vuoden aikavälillä, jos ja kun kunnan itsehallintoa arvostetaan. Tarvitaan sekä lisää tuloja että vähemmän menoja. Kaikkea mietitään nyt eurot edellä, koska muutakaan ei voi.

Porissa ensimmäisenä maksajiksi pääsevät lapset ja nuoret, kun tuore palveluverkkopäätös revitään auki pakon edessä. Seuraavana vuorossa ovat sairaat ja vanhukset, kun käydään perusturvan kimppuun. Esitykset eivät juuri hurraa-huutoja kerää, mutta eivät viranhaltijat tai poliitikot näitä ilkeyttään esittele. Kaikki kivet on käännettävä ja kaikkea toimintaa on tarkasteltava kriittisesti.

On kuitenkin syytä muistaa, että kunnan ja kaupungin “taseessa” on viime kädessä muutakin kuin taloudellista yli- tai alijäämää. Kunnat ja kaupungit menestyvät tai kuihtuvat asukkaidensa mukana. Ihmisten hyvinvointi, tulevaisuudenusko, yhteishenki ja inhimillinen pääoma saavat alueet kukoistamaan tai näivettymään.

Porin kouluverkosta haetaan säästöjä voimakkaasti keskittämällä. Pienistä yksiköistä halutaan eroon kustannussäästöjen nimissä. Samalla unohdetaan, että Porissa on ainutlaatuisia alueita, kuten Reposaari ja Ahlainen, jotka vetävät puoleensa ihmisiä juuri omaleimaisuutensa vuoksi.

Esimerkiksi edellisen kouluverkkopäätöksen jälkeen, kun Reposaaren koulu päätettiin säilyttää, alueelle on muuttanut yli 10 päiväkoti- ja alakouluikäistä lasta. Koronan vaikutuksesta ihmisten arvomaailmaa on ravisteltu lokaalimmaksi ja etätyömahdollisuudet paranivat harppauksin mahdollistaen entistä useammalle asumisen myös kaupungin laitamilla.

Samalla, kun pohditaan koulujen leikkauslistoja, Pori on sitoutunut kustantamaan maakunnalle lentoyhteyden Helsinkiin miljoonilla euroilla. Tämän päätöksen kanssa eletään, vaikka todennäköisesti lentoliikenne tulee olemaan laskusuhdanteessa vielä pitkiä aikoja ja ilmaston vuoksi ehkä pysyvästi.

Toki tarvitsemme satsauksia elinkeinojen puolesta, jotta alueella on tulevaisuudessakin työpaikkoja ja elinvoimaa. Mutta yhtälailla satsauksia tarvitaan tuleviin porilaisiin veronmaksajiin. Tämä on syytä muistaa säästöohjelmia laadittaessa, vaikka mikään ei ole leikkurilta turvassa. Paitsi lentoliikenne.

Raisa Ranta

Kirjoittaja on porilainen kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos