Tarjolla kunnallista kiinteistömassaa – huutokauppasivustot ovat oiva alusta herättelemään orastavaa kiinnostusta - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Tarjolla kunnallista kiinteistömassaa – huutokauppasivustot ovat oiva alusta herättelemään orastavaa kiinnostusta

20.2.2020 6:00

Moni satakuntalainen kunta kipuilee tarpeettoman kiinteistömassansa puristuksessa. Turhiksi käyneet rakennukset rapistuvat joko tyhjillään tai toisarvoisessa käytössä vaikkapa tilapäisvarastoina. Ylläpitokuluilta ei pysty välttymään. Kauppa ei muuttotappiomaakunnassa käy edes alennushinnoilla, eikä purkaminenkaan ole ilmaista. Joskus riesana ovat myös suojelumääräykset.

Ongelma ei ole yksin kuntien. Tunteen jakavat seurakunnat, ja monin paikoin mustapekka on kädessä yksityisilläkin.

Syitä ylitarjontaan on monia. Kunnille liitosten myötäjäisinä on kertynyt rakennuksia, joita ei enää uusissa kuvioissa tarvita kaksittain. Keskittäminen siirtää palveluita ”isolle kirkolle”. Näin käy kunnanvirastoille, mutta herkästi myös päiväkodeille, kouluille ja kirjastoille. Liitosseurakunnat ovat samassa umpikujassa. 1+1 pitää olla vähemmän kuin 2. Esimerkiksi Säkylä-Köyliön seurakunta on pohtinut yhtälöön omaa ratkaisuaan jo pitkään.

Talouden anemiaa poteva Eura on pyrkinyt putsaamaan nurkkiaan ylijäämäneliöistä ja -kuutioista. Kunnassa tuoreimmat lukemat uuteen lähtölaskentaan saatiin konsultilta tällä viikolla. Jos eurot edellä mennään, Etelä-Eurassa tiivistetään alakoulut ja päiväkodit yhteen toimipisteeseen, matemaattisella päättelyllä Honkilahteen. Realisoitavaa jäisi siis Hinnerjoelle. Jyrkästi supistuvan syntyvyyden myötä Euran kantokyky ei enää mahdollista nykyisen palvelurakenteen ylläpitoa. Poliittisesti tosiasia on vaikeasti nieltävä pala, jonka huuhtomiseen tarvitaan hyvät tropit.

Monet kunnat ovat liike-elämän tapaan heränneet kaupankäynnissä hyödyntämään nykytekniikan suomia mahdollisuuksia. Nettisivuilla on helppo markkinoida tuotteita, joista kiinnostuneille on tarjolla runsaasti kuvamateriaalia: osa perinteistä, osa dronella filmattua videota. Huutokauppasivustot ovat oiva alusta herättelemään orastavaa kiinnostusta, joka parhaimmillaan voisi jalostua kilpailuksi.

Parhaillaan Kankaanpään kaupunki tarjoilee netissä yli 60 kuvan voimin myytäväksi 1,9 hehtaarin tontilla olevaa Lohikon vanhainkotia. Tämän huoneistoalaltaan 4 000 neliömetriä ja 110 huonetta käsittävän kiinteistön omistajaksi pääsisi tonnilla, jos kukaan ei tarjoa enempää. Neliöhinnaksi tulisi vain 25 senttiä. Kahdella hissillä varustetun kompleksin pelkkä ylläpitolämmitys tosin maksaa 25 000 euroa vuodessa. Ostajalta vaaditaan jonkinlainen käsitys, mitä osin suojellulla kiinteistöllä aikoo tehdä.

Kirjoittaja on eläköitynyt alakoulun rehtori, nykyinen vaari.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: