Liharaivo ei auta ilmastoahdistukseen, Raisa Ranta kirjoittaa kolumnissaan - Kolumnit - Satakunnan Kansa

”Joskus on vain helpompi työntää pää pensaaseen, sulkea silmät ja huudella sieltä sitten ilkeitä niille, jotka tekevät jotain yhteisten asioiden hyväksi” – Liharaivo ei auta ilmastoahdistukseen

Kolumnisti Raisa Ranta

27.8.2019 4:00

Ilmastonmuutos, työttömyys, eriarvoisuus. Siinä kolmen kärki, kun Pelastakaa Lapset ry kysyi "Lapsen ääni 2019: Tulevaisuuden Suomi" -raporttia varten suomalaisilta lapsilta ja nuorilta mikä heitä huolestuttaa. Tutulta se kuulostaa aikuisestakin ja onhan sitä murehdittu isoja asioita ennenkin. Joku pelkäsi lapsena sotaa, toinen ydinpommia ja kolmas konkurssia. Yhteiskunnan ikävätkin asiat ovat aina kuuluneet myös lapsille, vaikka kuinka haluaisimme varjella heitä kaikelta ikävältä.

On älytöntä pyrkiä suojelemaan lapsia “ilmastovouhotukselta” eli tieteellisiin faktoihin perustuvalta tiedolta, joka kertoo ilmaston lämpenemisen riskeistä. Toki uhkakuvien ohella on erityisen tärkeää kertoa myös siitä, miten voimme vaikuttaa asiaan ja ehkäistä riskien toteutumista. Lapset ja nuoret ovatkin ottaneet aktiivista roolia vaatiessaan päättäjiltä toimia ilmaston hyväksi. Todennäköisesti tänään purjeveneellä New Yorkiin YK:n kokoukseen saapuva 16-vuotias ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on ollut inspiraationa monelle nuorelle. Vaikka ylivoimainen enemmistö suhtautunee nuoreen vaikuttajaan positiivisesti, saa hän osakseen myös vastenmielistä vihapuhetta. Joskus on vain helpompi työntää pää pensaaseen, sulkea silmät ja huudella sieltä sitten ilkeitä niille, jotka tekevät jotain yhteisten asioiden hyväksi.

Suomalaiset ilmastoskeptikot eivät toki ole ainoita laadussaan. Samanmielistä ajattelemattomuutta löytyy maailmalta varsin arvovaltaisilta tahoilta. Presidentti Trump veti USA:n pois Pariisin ilmastosopimuksesta ja Brasilian presidentti Bolsonaro suhtautuu välinpitämättömästi maailman keuhkoina pidetyn Amazonin sademetsän valtaviin metsäpaloihin. Sitä saamme, kun tämän hetken voitontavoittelu teollisuuden, fossiilisen energiatuotannon tai kestämättömän karjankasvatuksen nimissä on tärkeämpää kuin yhteisen maapallomme tulevaisuus.

Vaikka Amazon on kaukana, emme voi ulkoistaa ilmastovastuutamme. Sillä on merkitystä mitä syömme, miten liikumme, asumme ja kulutamme. Tärkeintä on, ettemme ulkoista ilmastovastuutamme sen enempää kiinalaisille, kuin naapurin Penallekaan – emmekä varsinkaan lapsillemme. Vaikka tutusta ja turvallisesta luopuminen voi aiheuttaa hetkittäisiä raivon tunteita, yhdessä tämä ratkaistaan. Pihviä lienee juhlalautasillamme jatkossakin – olkoonkin sitten koeputkessa kasvatettua.

Ilmastonmuutoksesta voidaan selvitä, mutta siihen tarvitaan kaikkien yhteistä panosta. Tarvitaan teknologian kehitystä, lainsäädäntöä, elämäntapamuutoksia. Ennen kaikkea siihen tarvitaan viisaita uusia sukupolvia. Nuoret vaativat myös meiltä toimenpiteitä, sillä he joutuvat elämään meidän päätöstemme kanssa.

Kirjoittaja on porilainen kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos