Ilmastokatastrofista ja hoivakriisistä kohti ympäristöystävällistä hyvinvointiyhteiskuntaa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Ilmastokatastrofista ja hoivakriisistä kohti ympäristöystävällistä hyvinvointiyhteiskuntaa

17.12.2019 6:00

Suomalaiset ovat syystäkin ylpeitä hyvinvointiyhteiskunnastamme. Kaikista huolehditaan vauvasta vaariin, koulutus on maailman kärkeä, vesi ja ilma on puhdasta ja luontomme monimuotoista.

Lottovoittovaltiomme päällä leijuu kuitenkin synkkiä pilviä. Väestön ikärakenteen tuomat haasteet, kuntatalouden epätasapaino, lääkäripula ja hoivahenkilöstön saatavuus sekä nuorten syrjäytyminen uhkaavat hyvinvointiyhteiskunnan kestävyyttä. Ilmastokriisin seurauksena uhattuina ovat niin luonnon monimuotoisuus kuin vuodenajatkin.

Ilmastokriisiin ei saatu helpotusta Madridin ilmastokokouksesta, kun suuret saastuttajamaat eivät vastanneet kansalaisten vaatimuksiin. Ihmisten hyvinvointi ja luonnon selviytyminen ovat kiinni siitä, kykenevätkö päättäjät eri maissa kantamaan vastuunsa. Myös Suomessa on toimittava. Tarvitaan uusia avauksia maatalouteen, teollisuuteen, liikenteeseen ja asumiseen, jotta puheet päästövähennyksistä muuttuvat teoiksi. Kuluttajat ja yritykset tarvitsevat vahvat kannustimet ja sanktiot, jotta toiminta todella muuttuu.

Yli 30 suomalaista järjestöä aloitti loppuvuodesta 430 mahdollisuutta -kampanjan. Nimi tulee niistä 430 miljoonasta eurosta, jotka menetetään vuosittain verokikkailun ja -välttelyn seurauksena. Kyseessä on varovainen arvio ja todellinen luku lienee merkittävästi suurempi. Näillä sadoilla miljoonilla voitaisiin, jos niin haluamme, palkata lääkäreitä ja hoitajia, parantaa koulutusta ja tutkimusta, tukea energiaviisaita investointeja ja korvata saastuttavaa teknologiaa puhtaalla.

430-kampanjan ehdotukset puuttuisivat koroilla tehtävään verosuunnitteluun sekä osinkoverotuksen epäkohtiin ja sen eurot perustuvat valtiovarainministeriön laskelmiin. Tämä olisi vasta hyvä alku, sillä veropohjan aukkoja tukkimalla voidaan saada vielä merkittävästi enemmänkin euroja turvaamaan hyvinvointivaltiotamme.

Verotusta on nyt myös kiireesti ohjattava kamppailuun ilmastonmuutosta vastaan. Vaikka ilmastotietoisuus suomalaisten keskuudessa on lisääntynyt suurin harppauksin, matkaa sanoista tekoihin on vielä ja etumatka alkaa käydä liian pitkäksi. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvitsisimme 3,8 maapalloa.

Emme siis ole mitään puhtaita pulmusia maapallon ekologisen kriisin synnyttämisessä. Oikeudenmukainen verotus auttaa niin vanhuksia kuin lapsiakin. Verotusta uudistamalla voidaan turvata sekä inhimillinen hoiva ikäihmisille että elinkelpoinen maapallo lapsille.

Raisa Ranta

Kirjoittaja on porilainen kaupunginvaltuutettu (vas.).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos