Keski-ikäinen nainen innostui ja sekosi - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Kuinka kypsymättömältä se nyt kuulostaa, että keski-ikäinen nainen hurahtaa totaalisesti yhden bändin musiikkiin? Ei ihme, että nukkumattikin vaihtoi nuorempaan

19.5.2019 5:00

Keski-ikä on ihanan kypsää ja seesteistä aikaa. Just joo!

1. Ikänäkö vie hermot, kun koko ajan pitää pelata lukulasien kanssa, jotka ovat aivan jossain muualla kuin käden ulottuvilla. Tämä siltikin, että yhdet lasit ovat töissä, toiset kotona (alakerrassa ja yläkerrassa omat) ja yhdet laukussa.

Ikänäön myötä on tehnyt myös aivan uudenlaisia havaintoja. Miksi esimerkiksi joidenkin ravintoloiden ruokalistat on kirjoitettu niin pienellä fontilla? Entä kuka on päättänyt, että erilaisten lomakkeiden kirjasinkoko pitää olla mallia mini?

Elintarvikkeiden aineosia en enää edes yritä lukea ilman laseja. Se näyttääkin jo niin koomiselta. Keski-ikäinen nainen zoomaa käsi metrin päässä kropasta pikkelssipurkin etikettiä. Siksi kaapissamme on koko lailla sama tuotetarjonta.

2. Paikat ei kestä. Uusissa juoksukengissä oli edellisiä hieman kovempi pohja ja seurauksena oli rasitusvamma. Parikymmentä vuotta säännöllisesti lenkkeilleenä vaiva oli elämäni ensimmäinen. Nyt sitä parannellaan kuntopyörän (tylsää) selässä ehkä kuukausia. Vesijuoksuun en suostu (pahoittelut harrastajille).

3. Nukkumatti on vaihtanut nuorempaan tai sitten unihiekan laatu on huonontunut. Vähän voimakkaampaa tavaraa kehiin kiitos, sillä nämä sekalaiset yöt käyvät välillä nupin ja fysiikan päälle.

4. Aika kuluu yhä nopeammin. Miten ihmeessä on taas sunnuntai ja yksi kokonainen viikko on mennyt? Miten jälkikasvukin pääsee ensi kesänä jo ripiltä? Siis täytänkö ensi vuonna 50?

5. Kasvojen oikeneminen kestää yhä kauemmin. Tyynyryppy voi säilyä kasvoissa hyvinkin aamupäivän puolelle. Tässä kohtaa ihmisen suunnittelija/tekijä on toisaalta ollut myös armollinen. Ikänäön ansiosta näyttää omasta mielestään nuoremmalta kuin onkaan.

6. Terveyspaineet kasvavat. Lääkärin lausahdus, olet vielä niin nuori, vaihtuu toteamaan: tuossa iässä alat kuulua jo riskiryhmään. Sokeri, ei. Rasva, ei. Alkoholi, ei.

Ei, ei, ei, en kestä ja tämä vain pahenee!

No, eivät elämän ikämuutokset nyt ihan noin tuskaisia ole.

Aivan mahtavaa on se, että yleiset suorituspaineet vähenevät. Pakko on yhä harvemmin määrittelevä tekijä omissa valinnoissa.

Mikä parasta, saa olla ihan täysin nolo tyyppi.

Kuinka kypsymättömältä se nyt kuulostaa, että 48-vuotias nainen hurahtaa totaalisesti yhden bändin musiikkiin ja lukee aiheesta kaiken mahdollisen, minkä käsiinsä saa. Puhelimen kuoret ovat aiheen mukaiset ja näyttökuvaa koristaa yhtyeen edesmennyt laulaja.

Matka kaupunkiin, jossa sijaitsee yhtyeen museoksi muutettu studio, on varattu.

Hetkinen. Ikääntyminen onkin omalla tavallaan todella vapauttavaa.

Kymmenen vuotta sitten matkustaminen olisi ollut perhetilanteen vuoksi paljon hankalampaa. Kaksikymmentä vuotta sitten ei olisi ollut rahaa.

Nyt on vapaa tekemään mitä haluaa, joten annan palaa ja otan lukulasit mukaan.

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan kehityspäällikkö, jonka päässä soi Queen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut