Hoitajamitoitus toteutuu ajankohtaisempana kuin koskaan - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Hoitajamitoitus toteutuu ajankohtaisempana kuin koskaan

29.6.2020 3:00

Viimehetkillä ennen eduskunnan istuntotaukoa saimme yhden pitkän työrupeaman maaliin. Perjantaina 26. kesäkuuta eduskunta viimein äänesti, ja sinetöi hoitajamitoituksen toteutumisen. Olen itse odottanut tätä uudistusta vuodesta 2011 lähtien, ja voin sanoa, että vuosien varrella omakin usko on ollut koetuksella.

Hoitajamitoitusta koskeneen hallituksen esityksen vastuuministerinä on ilo todeta, että nyt hoitajamitoitus toteutuu. Uskon että moni on kanssani samaa mieltä siitä, että uudistusta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Hoitajamitoituksen valmistelu hallituskauden alussa käynnistyi hyvin erilaisessa tilanteessa, missä elämme nyt. Vuoden vaihteessa alkanut, ja nopeasti pandemiaksi levinnyt koronavirusepidemia on vaikuttanut jokaisen elämään. Koronavirus on asettanut Suomen ja koko maailman ennennäkemättömän haasteen eteen. Haastavasta tilanteesta huolimatta, hoitajamitoitus saatiin valmiiksi.

Koronapandemia ja rajoitustoimet ovat koskettaneet meitä kaikkia, mutta varmasti henkisesti raskaimman kuorman ovat kantaneet riskiryhmiin kuuluvat henkilöt sekä heidän läheisensä. Myös vanhuspalveluissa työskentelevät ammattilaiset ovat olleet poikkeuksellisen paineen alla. On enemmän kuin kohtuullista, että nyt panostetaan hyvään hoivaan ja ammattilaisten jaksamiseen. Lähes tuoreessa muistissa on myös hoivakriisi, jossa ilmenneitä ongelmia ratkaistaan nyt lisäämällä hoivapalveluihin yli 4400 ammattilaista ja parantamalla työnjakoa.

Mikä siis muuttuu? Lakimuutos tuo iäkkäiden ihmisten hoivaan lisää käsiä ja parempaa laatua. Vanhuspalvelulakiin lisätään velvoite vähintään 0,7 työntekijän henkilöstömitoituksesta asiakasta kohti iäkkäiden henkilöiden tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon toimintayksiköissä. Tärkeä muutos on myös se, että jatkossa työntekijät lasketaan henkilöstömitoitukseen vain silloin, kun he tekevät välitöntä asiakastyötä. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi hoitajat saavat enemmän aikaa asiakkaan kanssa tehtävään työhön, kun tukityöt pyykkäyksestä siivoamiseen eivät vie enää aikaa hoitotyöltä. Myös tekstiili- ja toimitilahuolto ovat osa hyvää hoivaa, mutta nämä työt tarvitsevat omat ammattilaisensa. Siksi jo syksyllä hoitoon ja hoivaan on käytössä enemmän aikaa. Tämä on tärkeää, myös mahdollista koronaviruksen toista aaltoa silmällä pitäen.

Vaikka nyt on syytä iloita tästä saavutuksesta, maailma ei tule vielä valmiiksi. Julkisessa keskustelussa on esitetty huoli hoitajien riittävyydestä kotihoitoon, kun ympärivuorokautista tehostettua palveluasumista ja laitoshoitoa koskeva henkilöstömitoitus tulee voimaan. Iäkkäistä, pitkäaikaissairaista ja vammaisista omaisista huolehtiminen on myös osa satojen tuhansien suomalaisten arkea. Omaishoitajien ja muiden omaistaan tai läheistään säännöllisesti auttavien hyvinvointi ja jaksaminen ovat koko yhteiskunnan kannalta inhimillisesti ja taloudellisesti merkittäviä asioita. Siksi on jo käynnissä vanhuspalveluiden toisen vaiheen uudistus, jossa huomio kohdistuu omaishoitajien tukeen ja kotihoidon kehittämiseen. Työtä siis riittää myös kesän jälkeen. Hoitajamitoituksen kaltaiset onnistumiset luovat kuitenkin uskoa siihen, että sitkeä työ tuottaa myös tuloksia.

Kirjoittaja on perhe- ja peruspalveluministeri

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: