Koronakriisi on luterilaisen arvomaailman testi – yleisen epävarmuuden keskellä kukaan ei tiedä varmasti, onko tämän päivän auttaja huomisen autettava - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Koronakriisi on luterilaisen arvomaailman testi – yleisen epävarmuuden keskellä kukaan ei tiedä varmasti, onko tämän päivän auttaja huomisen autettava

9.4.2020 19:27

Lapsiperhe, jossa kummatkin vanhemmat ovat työttömiä ja jossa podetaan myös päihdeongelmia, on joutunut entistä suurempiin ongelmiin koronan takia. Kun lapset ovat etäopetuksessa, kasvavat myös ruokamenot.

Lapset tarvitsisivat tilaa ja rauhaa voidakseen keskittyä etäopetukseen. Ilmapiiri perheessä on hiljalleen kiristymässä.

Tämä kuvitteellinen esimerkki voi hyvinkin olla arkea monessa porilaisessa kodissa jo nyt, vaikka koronakriisiä on eletty vasta muutama viikko. Näkyvissä on merkkejä avuntarpeen kasvusta ja ilmapiirin kiristymisestä.

Koronasta seuraa paljon muutakin. Lomautukset ja irtisanomiset ovat vasta alkamassa, mikä merkitsee ruokajonojen kasvua.

Taloudellisten ongelmien rinnalle ovat tulossa mielenterveysongelmat. Yksinäisyys korostuu vanhuksilla, ja monella voi elämänpiirin huomattava kaventuminen koetella henkistä kestokykyä.

Jo pelkästään yleisen maailmantilanteen takia korona voi ahdistaa niitäkin, joilla oma elämä on kunnossa. Elämän hiljetessä tähän liittyvät ajatukset voivat saada ison roolin itse kunkin mielessä.

Aika on todella poikkeuksellinen, kun myös vapaata liikkumista on rajoitettu ennen näkemättömällä tavalla. Edes sota-ajan poikkeusoloissa ei koettu vastaavaa.

Yleisen avuntarpeen kasvaessa kaikki joutuvat pohtimaan, miten voivat olla avuksi sitä tarvitseville. Koronakriisistä onkin tulossa yhteisöllisen auttamisen ennennäkemätön testi.

Porissa ja Satakunnassa auttamisen verkostot ovat valmiina.

SPR Satakunnan piiri koordinoi järjestöyhteistyötä yhteistyössä Satakunnan yhteisökeskuksen ja Satakunnan järjestöjen neuvottelukunnan kanssa sekä tukee erityisesti paikallista järjestöyhteistyötä.

On menossa varautuminen auttamaan viranomaisia. Nyt tarvitaan järjestöjen yhteistyötä ja myös niiden keskinäiselle auttamiselle on olemassa tilaus.

Tässä auttamistyössä myös Porin ev.lut. seurakuntayhtymä on mukana monien muiden tahojen kanssa etenkin diakoniatyöntekijöidensä kautta. Lisäksi lastenohjaajat ja papit auttavat ruoka-avusta ainakin Teljän seurakunnassa, Keski-Porissa hieman myös lastenohjaajat.

Myöhemmin avunantorepertuaari voi laajeta, jos kaupunki ja SPR pyytävät seurakuntayhtymältä apua.

Jo nyt on ollut nähtävissä, että ruokajonot ovat Porissa pitenemässä. Samalla kuitenkin ruoan saatavuus on ollut vähäisempää kaupoissa tapahtuneen hamstrauksen takia.

Kaikki jaossa oleva ruoka menee sitä tarvitseville. Tuonnempana tarjolle on moneen paikkaan tulossa myös EU-ruokaa.

Koronakriisi on suomalaisen luterilaisen arvomaailman testi. Tämän arvomaailman yksi keskeisiä sääntöjä on Raamatusta tuttu lause, että tehkää toisille niin kuin tahdotte itsellenne tehtäväksi. Luterilainen arvomaailma on sidoksissa suomalaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan, jossa kaikista halutaan pitää huolta.

Nyt nämä arvot joutuvat uudenlaiseen testiin. Tarvitaan sekä henkistä että taloudellista tukea.

Koronakriisin keskellä toisista huolen pitäminen on yhteiskunnan lisäksi myös kansalaisten itsensä vastuulla. Auttamisen tarve tulee olemaan suuri eivätkä julkisen sektorin rahalliset resurssit luonnollisestikaan riitä yksin massiivisen tehtävän hoitamiseen.

Auttamisen haaste koskettaa tavalla tai toisella kaikkia. Yleisen epävarmuuden keskellä kukaan ei tiedä varmasti, onko tämän päivän auttaja huomisen autettava.

Koronakeräys on nyt käynnissä.

Kirjoittaja on Porin ev.lut. seurakuntayhtymän viestintäpäällikkö.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut