Psyl:n potkiaisista tuli kohua, mutta osattiin sitä ennenkin - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Lukiojuhlat ennen: Kukaan ei paheksunut, kun maakunnan alaikäinen nuoriso kokoontui viinanhuuruisiin bakkanaaleihin

8.2.2020 5:00

Potkiaiset, penkkarit, vanhojen tanssit. Lukio-opiskelijoiden superviikko on suurimmassa osassa maakuntaa ohi. Joku vanhemmista voisi kai sanoa "vihdoin". Ei siinä. Lukiolaiset ovat kyllä juhlansa ansainneet.

Vähän kohuakin syntyi Porissa, kun Porin suomalaisen yhteislyseon potkiaisiin saapuivat poliisit ja ambulanssit.

Paheksua varmaan pitäisi nuorison hulttiokäyttäytymistä, mutta vaikeaa sitä on tehdä, kun muistaa oman ikäluokan toimintaa vajaan 20 vuoden takaa.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa vanhojen tanssien jatkot. 2000-luvun alussa oli tapana, että lähes kaikki maakunnan vanhoiksi kääntyneet lukion 2-luokkalaiset kokoontuivat sinä maagisena perjantai-iltana yhteen paikkaan.

Oma ikäluokkani siirtyi kymmenien bussien letkassa maakunnan rajoille. Jätetään paikka tässä nyt mainitsematta, vaikka moni varmasti sen tietääkin.

Jos paheksumisen taso olisi tuolloin ollut tämän päivän luokkaa, olisi seuraavan viikon mielipide-palstalla riittänyt kauhisteltavaa.

Tilannehan oli tämä: satoja nuoria ravintolakeskuksessa, jossa baarit olivat auki täydellä miehityksellä. Tämä, vaikka suurin osa asiakkaista oli vielä tukevasti 17-vuotiaan limsaiässä.

Ei muuten haitannut. Alkoholi virtasi ja kassa kilisi. Aamuyöllä kun oli aika lähteä kotiin, keräiltiin oman bussin väkeä lumihangesta mukaan. Oli siellä jollain kauluspaitaankin tullut punaista liukuväriä.

”Aamuyöllä kun oli aika lähteä kotiin, keräiltiin oman bussin väkeä lumihangesta mukaan. Oli siellä jollain kauluspaitaankin tullut punaista liukuväriä.”

Näin jälkikäteen on suorastaan ihmeellistä, miten tuollaisia bakkanaaleja on yleensäkään saanut järjestää? Siis tilaisuus, jossa myytiin aivan avoimesti ja papereita kyselemättä alkoholia alaikäisille.

Toki kyseessä oli "yksityistilaisuus", jossa muita asiakkaita ei ollut, mutta eipä se poista anniskelulain velvoitteita. Viranomaisia tämä ei kyllä muistaakseni minään vuonna kiinnostanut.

No jäikö tästä kaikesta traumoja? Ei tietenkään, vaikka väittäisin, että meno oli nykypäivään verrattuna melkoisen hurjaa.

Ajat ovat tietysti 20 vuodessa muuttuneet, mutta vaikea uskoa, että nykyisten potkiais- ja penkkari-ikäistenkään tulevaisuus järkkyy, vaikka alkoholinkäytössä vähän lipsahtaisi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos