Piileekö terveydenhuollossa puuttumista vaativa läskiviha? – lihava saa usein lääkärin vastaanotolla hoidon sijaan haukut - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Piileekö terveydenhuollossa puuttumista vaativa läskiviha? – lihava saa usein lääkärin vastaanotolla hoidon sijaan haukut

18.7.2020 6:00

Luin pari päivää sitten järkyttävän keskustelukoosteen tamperelaisen tanssinopettajan Evaleena Vuorenmaan Instargram -tililtä (eve_jamami). Keskustelu koski lihavien ihmisten kokemuksia suomalaisen terveydenhoidon käsissä.

Vuorenmaa on noussut hiljattain julkisuuteen 100-kiloisena tanssijana, joka haluaa murtaa lajinsa ahtaita ulkonäkönormeja.

Kahden raskauden myötä reilusti lihonut, mutta edelleen noin 30 tuntia viikossa tanssia opettava Vuorenmaa haluaa muistuttaa, ettei ylipaino kerro aina huonosta kunnosta tai elämäntavoista. Mutta suomalaisessa terveydenhuollossa se kuulemma kertoo.

Vuorenmaa pyysi Instagramissa lihavia ihmisiä kertomaan kokemuksiaan lääkärissä käynneistä. Kertomukset olivat kauhistuttavia. Voiko terveydenhuolto kohdella ylipainoisia näin julmasti ja syrjivästi? Tässä muutamia esimerkkejä tosielämästä:

"Koululääkäri huusi, olet läski, laihduta, kun hain apua mielenterveysongelmiin."

"Polvi tulehtui vaellusreissulla. Lääkäri totesi, että pääsetkö sinä edes tutkimuspöydälle, kun olet noin lihava."

"Ystäväni poti pahoja vatsakipuja. Häntä ei otettu todesta ylipainon takia. Myöhemmin löytyi munuaissyöpä. Ajoissa saadulla hoidolla rakkaamme eläisi vielä."

"Lääkäri muisti aina kysyä, tiedätkö että olet ylipainoinen, laihduta. Lopulta löytyi syy, kilpirauhasen vajaatoiminta."

"Lääkäri kehotti ylipainon takia hankkimaan koiran, eikä lasta."

"Et tarvitse lapsettomuushoitoja ennen kuin osaat pitää painosi kurissa."

"Lääkäri kysyi, oletko koskaan kuullut liikunnasta."

"Korvatulehdus, varpaan kynsi kasvoi ihon läpi, flunssa ja polvi kipeytyi tapaturmassa. Näihin vaivoihin ei auta lääkärin toteamus, että syö vähemmän."

Ovatko nämä esimerkit vain yksittäistapauksia vai yleinen terveydenhuollon tapa kohdella ylipainoisia? Se että potilas on lihava, ei oikeuta epäasialliseen kohteluun, eikä hoidotta jättämiseen.

Lääkärillä on toki oikeus ja jopa velvollisuuskin ottaa paino puheeksi, mutta ratkaisevaa on koska ja millä tavalla. Loukkaava painokommentti voi nimittäin aiheuttaa sen, että potilas marssii vastaanotolta ulos ikuisten traumojen ja syömishäiriön kanssa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?